Zastava Bosne i Hercegovine

NEFORMALNA GRUPA SUBAGENATA: Turističke agencije traže subvencije i otpis poreza i doprinosa za mesece u kojima je isplaćen minimalac


Neformalna grupa subagenata - posredničkih turističkih agencija je u ime turističkih radnika i vodiča ponovo apelovala na Ministarstvo finansija Srbije da im se otpišu porezi i doprinosi za mesece u kojima je isplaćen minimalac prema celoj privredi, kao i da se odobre subvencije jer su, kako tvrde, najviše pogođeni ekonomskom krizom koju je izazvala pandemija.

"Turističke agencija koje se 11 meseci krvavo bore da sačuvaju bar neko radno mesto, država zatvara nametom u vidu poreza i doprinosa", navodi se u saopštenju subagenata.

Ukazano je da male turističke agencije neće preživeti bez dodatnih mera pomoći i da nikako ne bi trebalo da budu deo istog paketa sa privrednicima koji su poslovali isto, sa manjim gubicima, ili čak bolje tokom pandemije.

Zatraženo je i da se ubrza rešavanje zahteva za kredite Fonda za razvoj jer je većina agencija bazirala svoj opstanak baš na toj meri.

"Čitavu situaciju sa neizvesnom epidemiološkom slikom dodatno pogoršava neizvesnost u odobravanju ovih sredstava koji treba da služe za likvidnost, odnosno premošćavanje teškoća do sticanja uslova za nastavak poslovanja", naveli su subagenti.

Dodali su da je neophodna pomoć turističkim vodičima jer neki od njih nemaju prihode duže od godinu dana.

Izvor: Vebsajt N1, 21.01.2021.
Naslov: Redakcija