Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O PODSTICAJIMA INVESTITORU DA U REPUBLICI SRBIJI PROIZVODI AUDIOVIZUELNO DELO: Uredba je podsticaj stranim i podrška domaćim kinematografima


Odluka koja je usvojena na inicijativu Grupacije kinematografije Privredne komore Srbije da država nastavi sa podsticajima filmskoj industriji, doneće veći priliv stranih ulaganja u ovoj oblasti, saglasni su predstavnici struke.

Vladinom Uredbom o podsticajima investitoru da u Republici Srbiji proizvodi audiovizuelno delo ("Sl. glasnik RS", br. 3/2021 - dalje: Uredba) novi filmovi, serije i drugi kinematografski projekti koji budu snimani kod nas, stvoriće uslove za jačanje i bolje pozicioniranje domaće produkcije, saopštila je PKS.

"Podsticaji dovode inoprodukcije i podržavaju domaće stvaraoce. Usvojena Uredba nastavak je prakse iz prethodnih sezona, koja je dala značajne rezultate", rekao je filmski producent i član Grupacije kinematografije pri Udruženju za kreativnu industriju PKS Igor Turčinović.

Ističe da se u Srbiji snima više nego ikada i da nema filmskog radnika koji je bez posla i dodaje da se danas nalazimo rame uz rame sa zemljama regiona.

Podseća da je pre nekoliko godina, kada su podsticaji prvi put uvedeni, bilo sumnjičavih kolega koji su strahovali da će Srbija postati jeftin servis stranih produkcija.

Ipak, pokazalo se da je podrška države korisna i za domaću industriju, dodaje on.

"Došle su najrazvijenije strane produkcije u Srbiju i naši filmski radnici dobili su sjajnu priliku da uče od najboljih", objasnio je Turčinović.

Takođe, dodaje da se nada da će država i ubuduće imati sluha za ovu struku, koja je sada doživela procvat.

Predsednik Sekcije pružalaca producentskih usluga PKS Bogdan Petković, ocenio je da su novi podsticaji od krucijalnog značaja i za opstanak 18 preduzeća koja u Srbiji snimaju reklame.

Oni će moći da nastave da pružaju usluge klijentima po nepromenjenim uslovima i da zadrže zaposlene, ističe on.

"Zbog globalne ekonomske krize izazvane pandemijom kovid 19 marketinški budžeti su značajno umanjeni u odnosu na period pre korone, tako da ova odluka Vlade Republike Srbije daje veliku šansu za brzo uspostavljanje poslovnih veza sa inostranim klijentima i kompanijama", rekao je Petković.

Sekretarka Udruženja za kreativnu industriju PKS Vida Samardžić kaže da je to udruženje podržalo i zastupalo inicijativu svojih članica iz Grupacije kinematografije da nastave sa podsticajima i sa privlačenjem stranih produkcija za domaću filmsku industriju i srpsku ekonomiju u celini.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.01.2021.
Naslov: Redakcija