Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Ukidanje kaznenih poena na prevremeno penzionisanje i dalje na čekanju


Pre više od godinu dana Savez samostalnih sindikata Srbije podneo je Socijalno-ekonomskom savetu inicijativu za ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju. Iako je to telo prihvatio predlog, a tadašnji premijer i ministar rada ga podržali, do danas, osim predloga, ništa više nije urađeno.

Zoran Mihajlović, sekretar Veća SSSS, kaže da postoje naznake da će sastanak biti u februaru ili martu, ali to je zasada samo usmeno obećanje.

- Tada bi trebalo da dobijemo konačnu verziju predloga o ukidanju kaznenih poena, ali sve je to nezvanično i dalje na dugom štapu - ističe on. - Čini se da nadležni izbegavaju da se bave ovom odredbom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju ("Sl. glasnik RS", br. 34/2003, 64/2004 - odluka USRS, 84/2004 - dr. zakon, 85/2005, 101/2005 - dr. zakon, 63/2006 - odluka USRS, 5/2009, 107/2009, 101/2010, 93/2012, 62/2013, 108/2013, 75/2014 i 142/2014 - dalje: Zakon) sve dok se ne završi poslednja revizija ugovora sa MMF.

Računica pokazuje da je mesečno državna kasa po osnovu penala "dobra" 1,7 milijardi dinara, koje bi, inače, isplaćivala da ovih kazni nema. Kada se to pomnoži sa 12 meseci, ušteda je oko 20,4 milijarde dinara. Mihajlović objašnjava da su sindikalci odradili celokupan posao, ali dolaskom novog ministra za rad sve je palo u vodu. On naglašava da su, pored ove, i mnoge druge stvari stopirane, između ostalog i formiranje odbora za reprezentativnost.

- Već šest meseci nemamo ovaj odbor - kaže on.

- Pisao sam svima i upozoravao ih, ali odgovora nema. Broj zahteva za priznavanje reprezentativnosti je sve veći, a na sastanku SES-a je doneta i odluka da se formiraju ovakvi saveti u što većem broju gradova. Međutim, oni ne mogu da funkcionišu dok im odbor ne da paraf, a on ne postoji. Glumimo neku socijalnu državu, a u stvari stalno tapkamo u mestu.

U Savezu samostalnih sindikata Srbije tvrde da je za skoro godinu dana održan samo jedan sastanak Radne grupe. Predstavnici Ministarstva su onda "na sto" stavili druge izmene, ali sporni član Zakona nije bio na dnevnom redu. Od tada do danas, tvrde oni, nisu se nijednom sastali, a o ukidanje "penala" se gotovo i ne govori.

U Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nema odgovora na pitanje kada će se i da li će se uopšte raspravljati o toj temi. Kratko je rečeno da još nije vreme za to.

Penzijski sistemi u Evropi takođe poznaju umanjenje penzije za one koji se penzionišu pre starosne granice. Ovo umanjenje može da sadrži sama formula za računanje penzija, kao što je slučaj u Švedskoj, Norveškoj, Poljskoj, Italiji i drugim zemljama koje imaju tzv. NCD sistem, ili može biti u vidu kaznenih poena, kao što je slučaj kod nas.

Tako, na primer, u Nemačkoj i Sloveniji kazneni poeni iznose 0,3 odsto mesečno, 0,5 je u Portugaliji i Slovačkoj, 0,4 u Finskoj, Estoniji, Litvaniji... Mađarska je 2012. godine ukinula prevremene penzije, a Letonija isplaćuje samo polovinu čeka do ispunjenja starosne granice. U Hrvatskoj kazneni poeni zavise od broja godina staža i kreću se od 0,1 do 0,34 odsto mesečno. Umanjenja su i u ovim zemljama uglavnom trajna, dakle penzija se umanjuje i nakon ispunjenja starosne granice.

Sindikati su imali predlog kako treba da glasi izmena člana Zakona, ali sada će sve morati da se radi iz početka. Po njima je najbolje rešenje bilo da svako ko napusti radno mesto pre 65 godine umanjeni ček prima samo dok ne napuni zakonom propisane godine, a da mu posle pripadne puna penzija.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. Skenderija, 24.01.2018.
Naslov: Redakcija