Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAVET ZA ŠTAMPU: Kodeks novinara za deset meseci 2016. godine prekršen 5,5 hiljada puta. Najčešći prekršaji bili su kršenje pretpostavke nevinosti, kršenja prava privatnosti, predstavljanje pretpostavki bez navođenja izvora i činjenica...


Savet za štampu saopštio je da je osam dnevnih novina za deset meseci 2016. godine prekršilo etička pravila profesije u 5.477 tekstova, što je skoro dvostruko više nego u istom periodu 2015. godine.

Članica Komisije za žalbe Saveta za štampu Tamara Skroza rekla je da su retki tekstovi u kojima je prekršena jedna tačka Kodeksa novinara i da obično sadrže više prekršaja.

Ona je ukazala da je u odnosu na 2015. godinu svakog od posmatranih meseci u 2016. godini bilo više tekstova u kojima je prekršen Kodeks.

Tamara Skroza navela je i da je u aprilu 2016. godine bilo 616 testova kojima je prekršen Kodeks, a istog meseca 2015. godine njih 312.

Prema njenim rečima, najčešći prekršaji bili su kršenje pretpostavke nevinosti, kršenja prava privatnosti, predstavljanje pretpostavki bez navođenja izvora i činjenica...

"U posmatranom periodu 2016. imamo 49 odsto više prekršaja nego u istom periodu 2015. godinu i to je poražavajuća slika profesije", ocenila je Tamara Skroza.

Ona je upozorila i da se u pojedinim medijima sve češće pojavljuje da naslov ne odgovara sadržini teksta i da se to uglavnom radi kada je politika u pitanju.

Skroza je napomenula i da u Kodeksu novinara nije definisana "medijska hajka" ocenivši da se i to dešava u nekim medijima.

Član Komisije za žalbe Saveta za štampu Petar Jeremić rekao je da su beleženi samo nesporni prekršaji Kodeksa novinara, ukazavši da je uz prava javnih ličnosti sve više evidentirano i kršenje prava običnih građana.

Generalna sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković rekla je da se broj žalbi iz godine u godinu povećava i da ih je u prošloj godini bilo 126, a u posmatranom periodu 2015. godine njih 109.

Ona je rekla da su u toku 2016. godine od 82 razmatrane žalbe, samo u devet slučajeva Komisija ocenila da nije bilo povrede Kodeksa.

Izvor: Vebsajt RTV, 25.01.2017.
Naslov: Redakcija