Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PLANIRANJU I IZGRADNJI: Od 1. januara 2016. godine počelo izdavanje elektronskih građevinskih dozvola. Preduslovi za korišćenje sistema e-dozvole su postojanje digitalnog sertifikata za sva lica koja su u obavezi da potpisuju papirne dokumente, najmanje Windows XP operativni sistem, internet pretraživač, brzina interneta za daunloud od 1Mbps i 0,5 Mbps za aploud. Sistemu se pristupa preko sajta APR-a i jedinstven je za sve lokalne samouprave i imaoce javnih ovlašćenja


Objedinjena procedura i izdavanje elektronskih građevinskih dozvola stvorili su uslove za bržu gradnju i manje troškove, rečeno je na skupu u Privrednoj komori Srbije.

Sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS Viktor Kobjerski je rekao na okruglom stolu "Postupak sprovodenja objedinjene procedure za izdavanje građevinske dozvole i primena softverske aplikacije", da su elektronske dozvole veliki napredak, ali da su zastupljene i određene "dečje bolesti" koje treba prevazići u periodu uhodavanja.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Aleksandra Damnjanović, je rekla da je od početka godine uspešno uvedena elektronska građevinska dozvola, da su sprovedene obuke.

Ona je podsetila da se od 1. januara 2016. godine zahtev za dobijanje dozvole može poslati samo elektronskim putem.

U Agenciji za privredne registre se može, takođe, dobiti pomoć i od 4. januara je dobijeno više od 800 zahteva za pomoć, od čega je više od 600 već rešeno, rečeno je na okruglom stolu.

Sistem je počeo da radi 4. januara u Agenciji za privredne registre i pristupaće mu se putem sajtova APR, Ministarstva građevinarstva i sajtova lokalnih samouprava, kao i na sajtu www.građevinskedozvole.rs.

Zahteve za dozvole može da podnese lica koja poseduju elektronski sertifikat, koji može da se dobije u šest sertifikacionih tela - MUP i Vojska Srbije, Pošta Srbije, Privredna komora Srbije, Halcom i E-smart systems.

Minimum tehničkih uslova za pristupanje sistemu e-dozvola podrazumeva da korisnik poseduje računar sa Windows XP operativnim sistemom, noviji internet pretraživač i internet sa brzinom download-a od 1Mbps i upload-a od 0,5Mbps.

Sistem je jednostavan jer se kroz proceduru prolazi u pet koraka, biranjem opcija iz padajućih menija. Omogućeno je praćenje toka rešavanja zahteva, podnosilac i institucije uključene u proceduru dobijaju e-mail obaveštenja o statusu predmeta.

Softver upozorava službenike na rokove za postupanje po zahtevu. Dokumenti se digitalno potpisuju zbog čega je nemoguća njihova zloupotreba i naknadna modifikacija.

NALED je obezbedio donaciju u iznosu od 400.000 evra za izradu softvera za e-dozvole, a novac su donirale vlade Nemačke i Švajcarske preko GIZ Otvorenog regionalnog fonda za modernizaciju opštinskih usluga i Švajcarske razvojne agencije.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.01.2016.
Naslov. Redakcija