Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O TRANSPLANTACIJI ORGANA: Nacrtom zakona predviđena je pretpostavljena saglasnost donorstva, što znači da će svi građani u trenutku smrti biti tretirani kao donori organa


Nacrt zakona o transplantaciji organa, koji je u pripremi, podrazumeva takozvanu pretpostavljenu saglasnost donorstva, što znači da će svi građani u trenutku smrti biti tretirani kao donori organa.

Deo javnosti uznemiren je zbog straha da bi mogli da se nađu u opasnosti zbog mogućih zloupotreba budućeg zakona, a na ključna pitanja odgovore daje dr Milenko Stojković, direktor Klinike za očne bolesti u KCS i član Republičke komisije za transplantaciju tkiva i ćelija, koji učestvuje u pisanju Nacrta zakona.

1.Šta ako neću da dam organe?

- Onaj ko ne želi da bude donor, uprkos pretpostavljenoj saglasnosti, to će morati da prijavi u opštini ili sudu. Tamo će dobiti formular i potpisati da ne želi da donira organe. Njemu neće biti uzeti organi nakon smrti. -

2.Strah od krađe organa

Dosad nije zabeležen nijedan slučaj da je lekar nekome uzeo organ, a da taj nije imao donorsku karticu i saglasnost porodice, pa stručnjaci kažu da to ni sa novim zakonom neće biti slučaj. Građane samo treba pravilno edukovati i informisati o svemu kako bi se predupredili strahovi - kaže dr Stojković.

3.Organ člana porodice

Možete da sprečite da članu vaše porodice uzmu organ iako je on bio saglasan sa tim i nije potpisao formular. - Postojaće procedura po kojoj će to moći da bude stopirano. To će se prvo reći lekarima, a videćemo kako će se onda proceduralno rešiti. Još je rano za definitivne odgovore jer Nacrt zakona nije gotov - kaže dr Stojković.

4.Smrt zbog organa

U zemljama koje imaju sličan zakon nije zabeležen slučaj da je neko ubijen zbog uzimanja organa. - Najveći strah je da će moždana smrt biti prerano dijagnostikovana da bi se uzeli organi. Građanima se moraju objasniti svi detalji pre nego što zakon uđe u Narodnu skupštinu Republike Srbije - kaže dr Slobodan Savić, specijalista sudske medicine.

5.Kako ću znati za Zakon?

Svi će putem medija biti obavešteni da je usvojen novi Zakon. Biće informisani i oni koji ne prate medije, ali još nije utvrđeno kako. Postoji više načina, od toga da ih o pretpostavljenoj saglasnosti obavesti izabrani lekar u domu zdravlja do toga da budu obavešteni kad odu da izvade ili produže dokumenta poput lične karte ili vozačke dozvole.

6.Hoće li lekar znati?

Svaki lekar će znati da li ste ostali saglasni sa tim da vam izvade organe. U MUP će biti formirana baza podataka u kojoj će uz svačije ime, prezime i jedinstveni matični broj stajati podatak da li je osoba za života bila saglasna da bude donor ili ne. - Lekari će za svaku osobu proveravati da li je imala potpisan formular da nije saglasna da donira organe - kaže dr Stojković.

7.Organ za bližnje

Niko neće moći da izabere kome ide njegov organ (članu porodice ili prijatelju, na primer).

- Moguće je da osoba za života donira organ nekom svom bližnjem. Ako osoba unapred zna koliko će živeti, jer ima prognozu lekara zbog teške bolesti, bilo bi teško da donira svoj organ nekom konkretnom, jer teško oboleli ljudi nemaju zdrave organe i oni ne mogu ni biti donori - kaže dr Stojković.

Izvor: Vebsajt Blic, Ana Vušović Marković, 23.01.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija