Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG AUTENTIČNOG TUMAČENJA ODREDABA ČLANA 2. STAV 2. ZAKONA O AUTORSKOM I SRODNIM PRAVIMA: Udruženja fotografa apeluju na poslanike Narodne skupštine RS da ne usvoje predlog kojim se elektronska fotografija posmatra kao rezultat fizičke radnje, a ne kao autorsko delo


Predstavnici nekoliko udruženja fotografa zatražili su od poslanika Narodne skupštine Republike Srbije da ne usvoje Predloga autentičnog tumačenja odredaba člana 2. stav 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima ("Sl. glasnik RS", br. 104/2009, 99/2011 i 119/2012), po kome se elektronska fotografija posmatra kao rezultat fizičke radnje, a ne kao autorsko delo.

Predstavnik Centra za razvoj fotografije Zvezdan Mančić je rekao da se u ovom slučaju fotografi bore protiv degradacije profesije "koja je na jedan neverovatan način, ponovo na mala vrata ušla u Narodnu skupštinu Republike Srbije".

"Moramo sa jedne strane biti mudri, a sa druge uporni i odlučni u ovoj akciji...poslanici, siguran sam, ne razumeju do kraja ovu problematiku, pa smo mi zbog toga i ovde da bismo ih informisali, kao i javnost u čijem interesu fotografije i radimo", rekao je Mančić.

Kako je istakao, usvajanje Predloga autentičnog tumačenja bilo bi štetno i po medije i po društvo.

"Fotografija u medijima služi da informiše, ukoliko devastiraju fotografe, a to je ono što se dešava već jako dugo i dugi niz godina traje, mi ćemo dobiti profesiju potpuno nezainteresovanih ljudi da informišu javnost na pravi i pravilan način", poručio je Mančić.

Predstavnik Udruženja fotoreportera Srbije, Srđan Ilić, je rekao da tržište novinske fotografije u ovom trenutku u Srbiji ne postoji i da bi usvajanjem Predloga autentičnog tumačenja došlo do potpunog "haosa".

"Eventualnim usvajanjam Predloga autentičnog tumačenja doći će do potpunog haosa zato što će svako moći da uzme šta hoće, ekskluzive više neće postojati, svi će krenuti da stavljaju votermark na svoj sadržaj. Jednostavno to nije dobro ni za javnost, ni za medije, ni za fotografe, nije dobro ni za koga", poručio je Ilić.

On je apelovao na poslanike da se Predlog autentičnog tumačenja odredaba člana 2. stav 2. Zakona o autorskom i srodnim pravima ne usvoji.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 25.01.2016.
Naslov: Redakcija