Zastava Bosne i Hercegovine

NASTAVAK PROJEKTA BESPLATNE PRAVNE POMOĆI IZBEGLICAMA I INTERNO RASELJENIM LICIMA


Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević prisustvovala je završnoj konferenciji projekta “Pružanje pravne pomoći i informacija neophodnih za zaštitu i ostvarivanje prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika”.

Stanisavljević je tom prilikom istakla da je ovaj projekat značajan, budući da doprinosi korisnicima u ostvarivanju njihovih prava kroz pružanje pravne pomoći, pribavljanjem dokumenata neophodnih za pristup tržištu rada i zaposlenju, zdravstvenom osiguranju, socijalnoj zaštiti, stanovanju i obrazovanju.

Komesarka za izbeglice i migracije je naglasila da je posebno važno da se pravna pomoć u okviru projekta pružala ne samo u kancelarijama besplatne pravne pomoći u Beogradu, Kraljevu, Nišu i Vranju, u zadružnim organizacijama u Gračanici i Kosovskoj Mitrovici, već i kroz mobilne pravne timove i terenske posete opštinama i gradovima u kojima je prepoznata potreba korisnika za besplatnom pravnom pomoći.

Ona je navela da je od 6.600 predmeta korisnika, koliko se javilo od početka postojanja ovog projekta, više od 3.000 pozitivno rešeno.

Stanisavljević je poručila da će se i u naredne dve godine nastaviti sa ovim projektom, kako bi se pružila pomoć što većem broju ljudi.

Na završnoj konferenciji govorili su i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i vođa projektnog tima Radoš Dabetić.

Projekat je počeo sa realizacijom 2018. godine i obuhvata pružanje pravne pomoći i obezbeđivanje zaštite prava za interno raseljena lica sa Kosova i Metohije, izbeglice iz bivših republika SFRJ, i povratnike na osnovu sporazuma o readmisiji.

Na konferenciji projekta “Pružanje pravne pomoći i informacija neophodnih za zaštitu i ostvarivanje prava interno raseljenih lica, izbeglica i povratnika”, predstavljeni su rezultati petogodišnjeg trajanja ovog projekta, koji je realizovan uz podršku Evropske unije, Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.


Izvor: Vebsajt Vlade, 21.12.2023.