Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU: Svi oni koji ispunjavaju uslove za penziju u ovoj godini morali bi da do 30. decembra 2019. godine raskinu radni odnos s poslodavcem. Zahtevi podneti posle 1. januara podrazumevaju primenu uslova koji važe u 2020. godini


Zaposleni koji stiču uslov za penziju po ovogodišnjim uslovima moraju zaključno s utorkom, 31. decembrom, da podnesu zahtev za penziju. To znači da najkasnije 30. decembra, moraju da raskinu radni odnos s poslodavcem. Ukoliko bi zakasnili, a starosna granica se, posebno za žene, u narednoj godini pomera, morali bi da čekaju ispunjenje novih uslova za penziju, jer zahtevi podneti posle 1. januara podrazumevaju primenu uslova koji važe u 2020. godini.

Uslovi za odlazak muškaraca su nepromenjeni, dok je za žene koje do kraja godine planiraju da se penzionišu starosna granica pomerena za šest meseci, pa je potrebno da sada imaju 62 godine i šest meseci, i najmanje 15 godina staža. Muškarci i ove godine u penziju mogu da odu sa 65 godina i najmanje 15 godina radnog staža. Pravo na starosnu penziju ostvaruju i svi osiguranici sa 45 godina staža, bez obzira na godine života.

Pre podnošenja zahteva za penziju, budući penzioneri bi trebalo da provere da li imaju uplaćene doprinose za sve godine radnog staža, kako se ne bi neprijatno iznenadili kada dođu na šalter PIO fonda. Neretko se dešava da im poslodavac i nije baš za sve uplaćivao pa ne ispunjavaju uslov za penziju.

Svako ima pravo da zatraži listing i da vidi koliko ima uplaćenih godina staža i doprinosa. Inače, 2020. godine poslednji put će se granica za odlazak žena u penziju pomerati za šest meseci. Od 2021. ovaj period će se smanjivati na po dva meseca. Tako će 1. januara 2021. lepši pol u penziju moći s 63 godine i dva meseca starosti, 2022. sa 63 i četiri meseca, kako bi se do 2032. izjednačile sa muškarcima. Tada će i za njih starosna granica biti 65 godina.

Pravo da do kraja ove godine podnesu zahtev za penzionisanje imaju i oni koji bi u prevremenu starosnu penziju, svesni da će zbog toga trajno plaćati penale državi.

U ovoj godini za odlazak u prevremenu penziju trebaće im 40 godina staža i najmanje 57 godina i osam meseci života, dok je za žene potrebno 38 godina i šest meseci staža osiguranja i najmanje 57 godina života. Naredne godine u prevremenu penziju može muškarac koji ima 40 godina staža i najmanje 58,4 meseca života, odnosno žena sa 39 godina staža i 57,8 meseci života.

Do sada je pravo na prevremenu starosnu penziju iskoristila oko 41.000 penzionera koji svakog meseca primaju trajno umanjenu penziju, kao svojevrsnu kaznu što su "požurili" da se odmaraju.

Izvor: Vebsajt Politika, Jasna Petrović-Stojanović, 18.12.2019.
Naslov: Redakcija