Zastava Bosne i Hercegovine

ODLUKA O USLOVIMA KORIŠĆENJA KESA ZA ISPORUKU ROBE NA MESTU PRODAJE ROBA I USLUGA: Od 1. januara 2020. godine u Beogradu u upotrebi mogu biti samo biorazgradive plastične kese, papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu. Kazne za kršenje Odluke iznose 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 za odgovornog u pravnom licu, 25.000 dinara za fizičko lice


Potrošači koji su se uplašili da će od 1. januara 2020. godine, kad u Beogradu stupa na snagu zabrana upotrebe običnih plastičnih kesa u prodavnicama, biti prinuđeni da pomorandže i jabuke trpaju u džepove ne moraju da strepe jer će trgovci obezbediti adekvatnu zamenu za obične kese.

Naime, prema Odluci o uslovima korišćenja kesa za isporuku robe na mestu prodaje roba i usluga ("Sl. list grada Beograda", br. 85/2018 i 74/2019), koja je doneta 2018. godine, od 1. januara 2020. godine u Beogradu u upotrebi mogu biti samo biorazgradive plastične kese, papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu.

- Trgovci su dužni da na kasi u svim maloprodajnim objektima, kao i u uslužnim i svim drugim delatnostima na teritoriji Beograda, potrošačima stave na raspolaganje biorazgradive plastične kese za višekratnu upotrebu, papirne kese i torbe za višekratnu upotrebu koje su pogodne za reciklažu, kao zamenu za lagane plastične kese - kažu u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Beograda i dodaju da su proizvođači kesa imali više od godinu dana da svoje poslovanje prilagode ovim izmenama.

Kontrolu upotrebe plastičnih kesa vršiće opštinske komunalne inspekcije, a trgovci tvrde da su spremni za nova pravila i da će potrošači i sledeće godine imati u šta da stave kupljenu robu.

Žarko Malinović, sekretar Udruženja za trgovinu u PKS, potvrđuje da su trgovci spremni za primenu zabrane upotrebe plastičnih kesa: - Trgovci su spremni za ovu meru i od sledeće godine će u promet stavljati papirne kese, a mogu kupcima da obezbede i torbe za kupovinu bez naknade ili uz naknadu. Onaj ko nema kesu, moći će da uzme plastičnu biorazgradivu ili papirnu, jer će trgovci zavisno od vrste robe koristiti jednu ili drugu. -

Plastične kese su podeljene na one do 15 mikrona (veoma lagane), od 15 do 50 mikrona (lagane) i preko 50 mikrona (plastične za više upotreba). Lagane kese se zabranjuju za upotrebu.

Sve plastične kese moraće da budu tačno označene kojoj grupi pripadaju i to oznakama, skraćenicama i simbolima prema fizičko-hemijskim osobinama materijala kese. Plastične kese koje se mogu ponovo upotrebiti ili ponovo iskoristiti reciklažom materijala označavaju se posebnim simbolom.

Ipak, postojaće i neki izuzeci. Kako je svojevremeno najavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić" u maloprodaji će biti dozvoljeno da kod voća i povrća potrošačima budu ponuđene lake biorazgradive ili papirne kese". Takav slučaj biće i na pijacama.

Takođe, biće dozvoljena upotreba providnih plastičnih kesa koje se koriste u uslužnim delatnostima i maloprodajnim objektima na aerodromu, ako je takva upotreba neophodna iz bezbednosnih razloga.

Kese za bacanje smeća, kao i druge plastične kese koje se ne odnose na "isporuku robe ili usluga", nisu obuhvaćene ovom Odlukom. Dakle, u prodavnicama će se i dalje nabavljati plastične kese za smeće, iako nisu za višekratnu upotrebu.

Ne morate da brinete da će vas neko kazniti ako vas zatekne sa plastičnom kesom na ulici, bez obzira da li dolazite od kuće ili prodavnice. Jednostavno, želja je da se ograniči broj novih kesa.

Naravno, odmah se postavlja pitanje ko će kontrolisati prodavnice i eventualnu prodaju plastičnih kesa. Odgovor je - komunalna inspekcija.

Predviđene su i velike kazne za kršenje Odluke i to 150.000 dinara za pravno lice, 25.000 za odgovornog u pravnom licu, 25.000 za fizičko lice.

Izvor: Vebsajt Kurir i Blic, 20.12.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija