Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UPRAVA CARINA: Pravila za poklone i novac koji unosite u Srbiju


Carinska služba kao i svake godine uoči božićnih i novogodišnjih praznika pojačava aktivnosti pripremajući se za povećan broj putnika koji u to vreme u većem broju dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

To znači da će na udarnim prelazima biti otvorene sve raspoložive trake, a smene pojačane dodatnim brojem službenika. Ipak, s obzirom da se situacija na prelazima menja iz sata u sat, savetuju putnicima da se pre polaska informišu o stanju na izabranom graničnom prelazu tako što će pogledati snimke nadzornih kamera na većim graničnim prelazima koji su dostupni na sajtu AMSS. U slučaju velikih gužvi na najfrekventnijim prelazima, mogu se uputili ka najbližem, manje opterećenom prelazu.

Prelazak granice svakako treba izbegavati u dane vikenda, ukoliko je to moguće, jer su gužve tada najveće.

Zbog toga što naši građani koji žive i rade u inostranstvu za praznike obično donose poklone rodbini i prijateljima u zemlji, podsećaju da državljani Republike Srbije imaju pravo da bez plaćanja dažbina unesu u zemlju robu u vrednosti do 100 evra, dok robu za lične potrebe čija vrednost ne prelazi 3.000 evra mogu da ocarine na samom graničnom prelazu u tzv. skraćenom postupku. Dažbine u tom slučaju iznose 10% od vrednosti robe i 20% pripadajućeg PDV.

Ukoliko sa sobom nosite više od 10.000 evra u gotovini (bez obzira na valutu), dužni ste pomenutu sumu da prijavite prilikom prelaska granice. Za sume iznad propisanog limita potrebno je da popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice, koji je svakom putniku dostupan, kako na ulasku, tako i na izlasku iz zemlje. Važno je da to uradite, jer ukoliko kasnije sa neutrošenim delom novca (iznad 10.000 evra) budete želeli da izađete iz zemlje, a nemate potvrdu da ste ga prethodno uneli, rizikujete da vam on bude privremeno oduzet, a protiv vas pokrenut prekršajni postupak.

Tranzitni putnici koji samo prolaze kroz našu zemlju na putu do svog konačnog odredišta takođe imaju obavezu da prijave vrednije predmete koje nose sa sobom, bez obzira na to što ne ostaju u Srbiji. Popunjavanjem Obrasca o privremenom uvozu, bez plaćanja dažbina i nepotrebnih neprijatnosti, mogu bezbrižno da nastave svoje putovanje.

Važna zakonska novina koja se odnosi na strane državljane je da limit za povraćaj PDV-a sada iznosi 6.000 dinara. Pravo na povraćaj PDV-a imaju putnici koji u Republici Srbiji nemaju prebivalište ni boravište, a koji u ličnom prtljagu iznose kupljenu i nekorišćenu robu, u roku od tri meseca od dana kupovine.

Kako je prioritet svih državnih organa Republike Srbije je da se promet olakša i ubrza, a zemlja učini još atraktivnijom za strane turiste, od 1. januara 2020. godine, na aerodromu Nikola Tesla, zvanično će biti omogućen i digitalizovani povraćaj PDV-a, što predstavlja značajan korak ka tom cilju.

Uprava carina podseća putnike da je Uredba Evropske unije o zaštiti od biljnih štetočina kojom je propisano da je za unos živih biljaka na teritoriju EU neophodan fitosanitarni sertifikat stupila na snagu 14. decembra, ali da je u saopštenju Nacionalne službe za bezbednost hrane Mađarske (NEBIH) precizirano da se manje količine voća i povrća (do pet kilograma) za sopstvenu upotrebu, ipak mogu u ličnom prtljagu putnika uneti u tu zemlju bez fitosanitarnog sertifikata. Reč je o privremenoj meri koja se odnosi samo na Mađarsku i to do trenutka kada Evropska komisija odredi precizan prag za neophodnost potvrde o zdravstvenoj ispravnosti proizvoda u slučaju robe koja stiže u ličnom prtljagu.

Izvor: Vebsajt Uprava carina, 20.12.2019.
Naslov: Redakcija