Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKLJUČAK VLADЕ RS O ODUZIMANJU POVЕRЕNIH POSLOVA INŽЕNJЕRSKOJ KOMORI SRBIJЕ: IKS-u na 120 dana oduzeto pravo da projektantima i urbanistima izdaje stručne sertifikate


Inženjerskoj komori Srbije ponovo je zabranjeno da izdaje licence inženjerima. Vlada Republike Srbije je 5. decembra 2017. godine donela zaključak kojim je IKS na 120 dana oduzela povereno pravo da projektantima i urbanistima izdaje stručne sertifikate. Taj posao će, umesto nje, opet obavljati Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Nadležni su se odlučili na ovaj potez zbog neažurnosti u radu IKS, dok predsednik Milisav Damnjanović i pojedini članovi Skupštine IKS, optužuju jedni druge da namerno sabotiraju rad Komore.

- Od momenta vraćanja poverenih poslova Inženjerskoj komori Srbije, 6. avgusta 2017. godine, nastao je zastoj u rešavanju oko 350 zahteva za izdavanje licenci, zbog čega smo ponovo reagovali - navode u Ministarstvu. - Radimo na što bržem rešavanju po zahtevima koji su bili u zastoju, kako inženjeri koji čekaju ne bi pretrpeli nenadoknadivu materijalnu štetu. Aktivno se radi na poboljšanju teksta Predloga statuta Inženjerske komore, koji je Ministarstvo već izradilo, kao i na izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014 i 145/2014), čime će se izbeći da se ovakvi i slični zastoji u radu u budućnosti ponove.

Inženjeri, međutim, tvrde da su u pozadini dešavanja u Komori lične ambicije pojedinaca, koji žele da upravljaju IKS, a koje struka ne podržava.

- Za kandidaturu za predsednika je po važećim aktima Komore potrebno minimum 15 potpisa članova, a za izbor predsednika većina prisutnih na sednici - objašnjava Latinka Obradović, potpredsednica Upravnog odbora IKS. - Odlučeno je da se menja Statut i da se u njemu predvidi da predsednika više ne bira članstvo već da ga imenuje resorno Ministarstvo. Zato je potrebno držati Komoru u blokadi, ne izdavati licence i tako izazvati gnev. Članovi Skupštine Komore su još na sednici u februaru tražili Damnjanovićev opoziv, ali ta sednica nikada nije okončana. On je ostao na čelu Komore, iako je po Statutu mogao da bude na funkciji najduže tri meseca od kada je pitanje opoziva pokrenuto.

Obradovićeva tvrdi i da je Damnjanović, 6. novembra resornoj ministarki poslao podatke da Komora od avgusta nije izdala nijednu licencu, a zatim je nije obavestio da je IKS u međuvremenu izdala urbanističke licence, čime je direktno odgovoran za ponovno oduzimanje poverenih poslova. Ona smatra da je Damnjanović nesumnjivo prikrio činjenicu da su izdate licence, sa ciljem potpunog zatvaranja ove institucije.

Predsednik Komore Milisav Damnjanović smatra da je najveća odgovornost za zastoj sa izdavanjem licenci na Skupštini komore koja nije imala većinu za izglasavanje Statuta koji je pripremilo resorno Ministarstvo.

- Da je Statut usvojen imali bismo rešen problem izdavanja licenci - smatra Damnjanović. - On, međutim, predviđa raspuštanje Skupštine, tako da bi njeni članovi ostali bez funkcija, a očigledno je da neki od njih ne žele da ih se odreknu. Prisustvovalo je oko 80, od 120 članova i većina je bila protiv Statuta. Što se tiče mog opoziva, ni on nije nikada potvrđen na sednici Skupštine.

Izvor: Vebsajt Novosti, Z. Radović, 21.12.2017.
Naslov: Redakcija