Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU: Biće omogućeno da se onom licu kome se odbore IPARD sredstva uplati prvo avans od 50 odsto, a na kraju realizacije investicije još 50 odsto


Do kraja decembra očekuje se potpisivanje za program IPARD 3 (bespovratna sredstva za poljoprivredu) u iznosu od 280 miliona evra, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović je to najavio obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju, koji ima više ciljeva, a jedan od njih je uvođenje takozvanog E-agrara.

"E-agrar nam omogućuje, pošto se nalazimo u 21. veku i ušli smo u proces digitalizacije, a korona nam je pokazala da mnoge stvari možemo mnogo brže da radimo, da možemo da uvedemo elektronski sistem za prijavu najvećeg dela subvencija", rekao je Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će olakšati rad Upravi za agrarna plaćanja i Upravi za trezor, da korisnici mogu u svakom trenutku da se informišu o stanju svog zahteva jer će svako imati svoj identifikacioni broj i svoj predmet i moći će da vidi u kakvom se stanju nalazi i kada će on biti na naplati.

"Ovim se postiže veća transparentnost. Mislim da ćemo ovim znatno povećati poverenje u sistem isplate subvencija u Srbiji", naveo je Nedimović.

On je naveo da izmene zakona donose i novine kada je reč o sprovođenju IPARD programa.

"Ne samo IPARD-a 2 nego IPARD-a 3 koji ugovaramo i koji će do kraja decembra biti potpisan. Novih 280 miliona evra evropskih para koje će ući u Srbiju za poljoprivrednike, za nabavku osnovnih sredstava, traktora, mašina, objekata i ruralnog turizma, sada i ruralne infrastrukture. To ćemo imati prvi put u IPARD-u 3", rekao je Nedimović.

Kako kaže, sada će biti omogućeno da se onom licu kome se odbore IPARD sredstva uplati prvo avans od 50 odsto, a na kraju realizacije investicije još 50 odsto.

"Ovim postižemo dva efekta, prvi je da ubrzavamo sistem investiranja i pomažemo poljoprivrednom proizvođaču da lakše uđe u IPARD, a s druge strane da brže realizujemo sredstva", rekao je Nedimović.

Izvor: Vebsajt RTV, 24.11.2021.
Naslov: Redakcija