Zastava Bosne i Hercegovine

MMF: Državne firme glavni rizik i izazov za oporavak Srbije u 2021. godini


Ogromne neizvesnosti u pogledu budućeg toka pandemije i s tim povezani pritisci na likvidnost i poslovanje, pre svega državnih firmi, glavni su fiskalni rizici i izazovi za privredni oporavak Srbije u 2021. godini, ocenjuje Sebastijan Sosa, stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji.

U osnovnoj prognozi MMF-a predviđa se realni rast BDP Srbije od 5 odsto sledeće godine, podseća Sosa.

Ova projekcija zasniva se na oporavku privatne potrošnje, na planiranom povećanju javnih investicija na 5,75 odsto BDP-a, pri čemu se radi u velikoj meri o infrastrukturnim projektima.

"Ali, osim toga, tu su i neke zelene investicije, što će pomoći u otvaranju novih radnih mesta, podržati oporavak i podstaći potencijalni rast Srbije. Štaviše, budući da je inflacija još uvek u donjoj polovini ciljanog opsega, održavanje prilagodljive monetarne politike, uz istovremeno pružanje podrške likvidnosti bankama i finansijskim tržištima, takođe će pomoći u oporavku", navodi Sosa.

Kaže da bi, uzimajući u obzir predviđeni ekonomski oporavak, smanjenje fiskalnog deficita na tri odsto BDP-a u 2021. godini bilo prikladno i osiguralo da udeo javnog duga u BDP-u nastavi da pada.

Sosa je ocenio da je, budžetom predviđeno, povećanje zarada u javnom sektoru za oko pet odsto "u skladu sa ukupnim deficitom od tri odsto BDP-a i da omogućava povećanje kapitalnih troškova".

"Štaviše, obezbediće se da se deo zarada u javnom sektoru kao deo BDP-a, koji se povećavao tri godine zaredom, smanjuje na održivije nivoe", naveo je on.

Šef kancelarije MMF u Beogradu je, međutim upozorio na državna preduzeća koja bi mogla da budu glavni izvor fiskalnih rizika.

Dodaje da je finansijska pozicija HIP Petrohemije ostala uglavnom stabilna u poslednjih nekoliko godina, ali da bi fiskalni rizici te kompanije mogli biti značajni ukoliko se tržišni uslovi znatno pogoršaju.

"Ovi rizici su se povećali zbog krize izazvane virusom Kovid-19, a pravilno nadgledanje i upravljanje njima je od vitalne važnosti", istakao je Sosa, napominjući da Ministarstvo finansija, uz tehničku pomoć MMF-a i Svetske banke, jača kapacitete za upravljanje fiskalnim rizicima koji potiču od državnih preduzeća.

Izvor: Vebsajt Blic, 22.11.2020.
Naslov: Redakcija