Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O REFERENDUMU I NARODNOJ INICIJATIVI: Zakon neće promeniti granice Srbije, već bi građanima trebalo da budu dostupniji oblici neposrednog odlučivanja


Nacrt zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, koji predviđa eventualno ukidanje cenzusa za referendum, nikako ne može uticati na promenu državne granice, napominje nekadašnji potpredsednik Vlade Republike Srbije i sudija Ustavnog suda Jugoslavije Ratko Marković.

Marković, inače i profesor ustavnog prava u penziji, podsetio je da je najvišim pravnim aktom propisano da je teritorija Srbije jedinstvena i nedeljiva i da je granica nepovrediva, što može biti promenjeno isključivo postupkom predviđenim za promenu Ustava.

"Najviši pravni akt menja se, naravno, ustavnim referendumom, što svakako nije, niti može biti, regulisano bilo kakvim zakonima", rekao je profesor Marković.

Ako Narodna skupština usvoji predlog za promenu Ustava, pristupa se razmatranju, a potom i izradi akta o promeni Ustava, a konačnu reč donose građani na referendumu.

Ustav će biti promenjen, kako se navodi, samo ukoliko izmene podrži većina izašlih birača, što znači da za uspeh referenduma nije neophodna izlaznost više od 50 odsto ukupnog broja birača.

Nacrt zakona predstavljen je javnosti, a Marković objašnjava da bi, u slučaju usvajanja novog zakona, građanima trebalo da budu dostupniji oblici neposrednog odlučivanja.

Izvor: Vebsajt 021, 20.11.2019.
Naslov: Redakcija