Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SKUPŠTINA AP VOJVODINE: 24. novembra 2015. godine održana sednica Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju - Razmotrena i usvojena Informacija o aktuelnoj situaciji u Skupštini evropskih regiona, izveštaji delegacija pokrajinske Skupštine sa službenih putovanja u inostranstvo


Odbor za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, održao je svoju jubilarnu 60. po redu sednicu u aktuelnom skupštinskom sazivu, 24. novembra 2015. godine.

Odbor je razmotrio i jednoglasno usvojio Informaciju o aktuelnoj situaciji u Skupštini evropskih regiona (AER), čija je i AP Vojvodina aktivna članica od 2002. godine. Aktuelnosti i novine u vezi sa organizacijom rada i aktivnostima ove najveće mreže evropskih regija, članicama i članovima Odbora predstavila je Ana Tomanova Makanova, potpredsednica pokrajinske Skupštine i članica Odbora.

Ona je navela da se situacija u AER-u nakon finansijske krize poboljšala i da ta organizacija sada dobro funkcioniše. U prethodnom periodu, prihvaćeni su amandmani AP Vojvodine koji se odnose na ciljeve rada, način organizacije i članstvo, na organe upravljanja i na visinu članarine u toj organizaciji, tako da ne postoje prepreke za dalje učešće predstavnika Pokrajine u AER-u, navela je Tomanova Makanova i obavestila Odbor da AP Vojvodina u narednom periodu treba da izabere i delegira svoje predstavnike u upravljačkim i izvršnim strukturama ove međunarodne mreže evropskih regiona.

Predsednica Odbora mr Maja Sedlarević, izrazila je zadovoljstvo zbog poboljšanja situacije u AER-u, posebno imajući u vidu odluku kojom je omogućeno smanjenje visine članarine u toj organizaciji, što je za Vojvodinu veoma značajno.

U nastavku sednice, doneta je Odluka o upućivanju delegacije Skupštine AP Vojvodine na službeno putovanje u Brisel, od 30. novembra do 02. decembra 2015. godine i odobrena su sredstava za put. Delegacija pokrajinske Skupštine na čelu sa predsednikom Ištvanom Pastorom učestvovaće u Briselu na Generalnoj skupštini i sednici Biroa Skupštine evropskih regiona, (AER).

Članice i članovi Odbora, razmotrili su i usvojili i više izveštaja delegacija pokrajinske Skupštine sa službenih putovanja u inostranstvo koja su u prethodnom periodu realizovana radi ostvarivanja ciljeva i programa rada Skupštine AP Vojvodine na planu međuregionalne saradnje.

Predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor, podneo je Odboru Izveštaj sa službenog puta i radne posete Rovinju, gde je sa saradnicama i saradnicima prisustvovao Svečanoj sednici Istarske županije sa kojom Vojvodina ima saradnju, zatim, Izveštaj sa službenog puta u Budimpeštu, gde je zajedno sa predsednicima dve najveće poslaničke grupe u pokrajinskoj Skupštini i sa delegacijom Narodne skupštine učestvovao na 7. Konferenciji predsednika parlamenata zemalja Zapadnog Balkana, kao i Izveštaj o radnoj poseti Ulmu, gde je predvodio delegaciju na 4. Godišnjem forumu posvećenom Dunavskoj strategiji. U okviru foruma u Ulmu, između ostalog, članice delegacije mr Maja Sedlarević i Stojanka Lekić predstavile su model Ženske parlamantarne mreže u Skupštini AP Vojvodine, kao primer dobre prakse koji bi mogao biti primenjen i na formiranje takve mreže u podunavskom regionu. Odbor je razmatrao i prihvatio Izveštaj sa službenog puta u Vinčester, gde je skupštinska delegacija prošlog meseca učestvovala na jesenjim Plenarnim zasedanjima sva tri komiteta AER-a.

Odbor je na sednici rezimirao učinke i jednoglasno prihvatio Izveštaj o svojoj zvaničnoj radnoj poseti Štutgartu i pokrajini Baden Virtemberg. Članice i članovi Odbora su imali sastanke sa predsednikom parlamenta Baden Virtemberg, učestvovali su na sednici Odbora za Evropu i međunarodne odnose, razgovarali sa predsednikom distrikta Štutgart i posetili Udruženje zadrugara i jedno od najuspešnijih privatnih preduzeća u oblasti poljoprivredne proizvodnje i trgovine.

Predsednica Odbora mr Maja Sedlarević je ocenila da je ova službena poseta bila jedna od najvažnijih međuregionalnih poseta Odbora za evropske integracije i međuregionalnu saradnju u ovom skupštinskom mandatu. Tokom brojnih sastanaka, iskorišćena je prilika da se institucionalno uokvirena saradnja sa Baden Virtembergom dodatno unapredi i intenzivira. Prihvaćeni su i određeni predlozi inicirani od strane Odbora. U tom smislu, razgovori o saradnji nemačkih partnera sa institutom Biosens,započeti tokom zvanične poste Štutgartu sada su intenzivirani. Takođe, pokrenuto je i uspostavljanje partnerstva sa poljoprivredno - trgovinskim preduzećem "Šumaher", koje je delegacija posetila u Štutgartu. Nakon iskazanog interesovanje za otkup određenih proizvoda sa područja Vojvodine, uspostavljeni su i kontakti sa resornim Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, rečeno je na sednici.

Izvor: Vebsajt Skupština Vojvodine, 23.11.2015.
Naslov: Redakcija