Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZRADA KATASTRA VODOVA I UPIS PRAVA SVOJINE NA NJIMA – NEOPHODNO ZA PRAVILNO UPRAVLJANJE SISTEMIMA


Izrada katastra vodova važna je za pravilno i pametno upravljanje tim sistemima, rečeno je na prezentaciji "Katastar vodova- upis prava svojine na vodovima".

Prezentaciju su organizovali Republicki geodetski zavod i Privredna komora Srbije, a namenjena je predstavnicima javnih preduzeća- korisnicima vodova, bankama, kablovskim operaterima, lokalnim samoupravama i svim drugim institucijama i pojedincima koji imaju interes upisa prava svojine na vodovima sa ciljem upoznavanja sa načinom, mogućnostima i dinamikom upisa.

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković rekao je da će katastar vodova omogućiti pravilno i pametno upravljanje sistemima, a da osim što doprinosi i pomaže finansijskoj stabilnosti države, može da odgovori globalizaciji, rastućoj povezanosti poslovnih odnosa sa pravom...

"Ovaj sistem ima veliki informatički kapacitet, dobro korespondira sa sadašnjim stanjem i nema velikih izadataka, a cilj je bolje opsluživanje korisnika", rekao je Drašković.

Na tom putu, naglasio je on, važna je i saradnja sa privatnim sektorom kroz pojedinostavljenje procesa razmene podataka.

Katastar će omogućiti i prikaz pravnog položaja voda, prava i ograničenja, a smanjiće se rizik od finansijskih gubitaka i podaci će biti na jednom mestu.

Tokom prezentacije predstavljen je i projekat "Aplikacije za izradu i održavanje katastra vodova", na kome radi Republički geodetski zavod, a bilo je reči o premeru vodova, geoprostornim i drugim podacima o vodovima, osnivanju katastra vodova, upis stvarnih prava na vodovima...

Direktor Sektora za industriju i poljoprivredu PKS, Ješa Erčić, rekao je da PKS nastavlja da unapređuje saradnju sa svim instuitucjama, u cilju da postane savremeni servis u privredi.

Cilj je da omogućimo stvaranje što bolje investicione klime, kako za domaće tako i strane investitore, rekao je on.

"Važno je da dobijemo katastar vodova i upišemo pravo svojina na njima i to treba da nam pomogne u izradi planova projektne dokumentacije i izgradnje, kako bi se znalo kada budemo radili rekonstrukciju, popravku oštecenih vodova, šta posedujemo i da dobijemo tržišnu cenu tog zemljišta", rekao je Erčić.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.11.2015.
Naslov: Redakcija