Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA O ENERGETSKI ZAŠTIĆENOM KUPCU, ODNOSNO UGROŽENOM KUPCU TOPLOTNE ENERGIJE: Usvajanjem nove Uredbe biće povećan broj besplatnih kilovata do četiri puta i poroširen broj korisnika. U budžetu za 2016. godinu biće duplirana novčana sredstva predviđena za energetski zaštićene kupce odnosno povlastice za struju i gas i iznosiće 1,65 milijardi dinara


Vlada Republike Srbije će vrlo brzo doneti novu Uredbu o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energijekojom će za socijalno ugrožene biti povećan broj besplatnih kilovata do četiri puta i poroširen broj korisnika, izjavila jedržavna sekretarka u Ministarstvu rudarstva i energetike, Mirjana Filipović.

U budžetu za 2016. godinu biće duplirana novčana sredstva predviđena za energetski zaštićene kupce odnosno povlastice za struju i gas i iznosiće 1,65 milijardi dinara, dok je u 2015. za tu namenu opredeljeno 800 miliona dinara.

Filipović je navela da je u 2015. godini besplatnu struju i gas koristilo oko 65.000 građana, što je bilo 70 odsto od svih prijavljenih za taj vid socijalne pomoći i istakla da će u 2016. to pravo mogći da ostvari 97.000 korisnika.

"Svetska banka je insistirala da se kvota za najsiromašnije građane poveća u smislu novca i mi u budžetu za narednu godinu za najguroženije kupce energenata, korisnike socijalnih davanja, imamo 1,65 milijardi dinara", naglasila je Filipović.

Ona je rekla da će vrlo brzo, a najkasnije do kraja 2015. godine, biti doneta nova Uredba po kojoj će dosadašnju kvotu na mesečnom nivou od 120 besplatnih kilovata moći umesto duplo da prekorače do četiri puta odnosno da ostvare do 480 kilovata.

Odlukom Ustavnog suda odredbe čl. 5. do 8. Uredbe o energetski zaštićenom kupcu, odnosno ugroženom kupcu toplotne energije ("Sl. glasnik RS", br. 90/2013, 44/2014 - dr. pravilnik, 124/2014 - dr. pravilnik, 40/2015 - dr. pravilnik i 82/2015 - odluka US) su od 28. septembra 2015. godine van snage i od tada se ne podnose novi zahtevi za besplatne kilovate.

Reč je o odredbama koje regulišu sam postupak (dokazivanje i sl.) za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca, koji se pokreće podnošenjem zahteva za sticanje statusa nadležnom organu jedinice lokalne samouprave, odnosno odredbe o izdavanju i vremenu važenja uverenja o sticanju statusa energetski zaštićenog kupca, odnosno ugroženog kupca.

Ustavni sud je jasan - dosadašnji kriterijumi i postupak za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca najugroženijima ne daju jednaku pravnu zaštitu, zbog čega se njihovi zahtevi odbijaju.

"Svi zahtevi koji su podneti po staroj Uredbi se rešavaju po staroj Uredbi i svi su primljeni u proceduri", dodala je Filipović.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.11.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija