Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG IZMENA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA U NAREDNIH SEDAM DANA


Radna grupa ima rok od sedam dana da predloži izmene zakona za zaštitu mladih u saobraćaju, koje moraju biti usvojena po hitnom postupku.

"Izmena zakona mora da po hitnom postupku  dođe na Vladu, zatim u Parlament", da bi počela da se primenjuje od 1. januara 2015. godine, rekla je ministarka Mihajlović za RTS i dodala da očekuje podršku pre svega medija, institucija, roditelja i svih srednjoškolaca, jer je život najvrednije što imamo.

"Da, biće ograničenja, većih kazni, nulte tolerancije alkohola, ali isto tako mi ćemo se maksimalno potruditi da se bavimo i edukacijom, prevencijom i zaštitom tih mladih vozača", izjavila je Mihajlović.

Nakon saobraćajne nesreće kod Ade Huje u Beogradu u kojoj je poginulo troje mladih, Mihajlović je najavila je da će oformiti radnu grupu koja bi po hitnom postupku predložila izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja u cilju zaštite mladih vozača i mladih ljudi koji učestvuju u saobraćaju.

Ona je precizirala da će njen predlog članovima Radne grupe biti da se osobama do 21 godine starosti zabrani: upravljanje motornim vozilom snage veće od 1.400 kubika, upravljanje motornim vozilom u periodu između 23 i 06 sati, da za ove osobe važi nulta tolerancija na alkohol i da se udvostruče kazne ukoliko se u kolima nalaze i maloletna deca.

Izvor: Tanjug