Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI LICA SA MENTALNIM SMETNjAMA: Mišljenje Zaštitnika građana na Nacrt zakona


Zaštitnik građana podržava dopunu Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama ("Sl. glasnik RS", br. 45/2013) i ocenjuje da su od izuzetnog značaja napori kojima se podstiče donošenje zakona, postupaka, uspostavljanje organa i ustanova primenljivih na decu u sukobu sa zakonom i decu izvršioce krivičnih dela, što je i jedna od obaveza koju je Republika Srbija preuzela ratifikacijom Konvencije UN o pravima deteta.

Zaštitnik građana u mišljenju na Nacrt zakona o dopunama Zakona o zaštiti lica sa mentalnim smetnjama ocenjuje da je od izuzetne važnosti propisati i urediti mogućnost osnivanje posebne organizacione jedinice u okviru psihijatrijske ustanove za decu sa posebnim organizacionim delom, za potrebe dijagnostikovanja i lečenja dece, imajući u vidu činjenice da su tokom prethodnih godina izvršena teška krivična dela od strane dece koja u vreme izvršenja tih krivičnih dela nisu bila krivično odgovorna. Ali, Zaštitnik građana je mišljenja da je neophodno prethodno izmeniti i dopuniti opšte odredbe u čl. 12. Zakona, u skladu sa obavezama ostvarivanja prava deteta sadržanih u Konvenciji UN o pravima deteta, naročito prava deteta na najviši nivo zdravstvene i medicinske zaštite i na rehabilitaciju i prava da se svako dete lišeno slobode odvaja od odraslih i u tom cilju predlaže da se opštim odredbama u člana 12. posle stava 3. doda nov stav koji glasi: "Za lečenje deteta sa mentalnim smetnjama obrazuju se posebne organizacione jedinice u domovima zdravlja i osnivaju psihijatrijske ustanove za decu”.

Zaštitnik građana smatra da je neophodno prethodno sprovesti normativno uređenje i obezbeđivanje uslova za osnivanje odgovarajuće psihijatrijske ustanove za decu, odnosno, posebnog organizacionog dela psihijatrijske ustanove za decu zatvorenog tipa kako bi se odredba u član 1. Nacrta realizovala bez ugrožavanja garantovanih prava deteta na najviši nivo zdravstvene i medicinske zaštite i na rehabilitaciju, kao i u skladu sa drugim međunarodno prihvaćenim pravilima i standardima.


Izvor: Vebsajt Zaštitnik građana, 17.10.2023.
Naslov: Redakcija