Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNICI O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O ZAJEDNIČKIM KRITERIJUMIMA ZA ORGANIZOVANJE I STANDARDIMA I METODOLOŠKIM UPUTSTVIMA ZA POSTUPANJE I IZVEŠTAVANJE INTERNE REVIZIJE U JAVNOM SEKTORU I O USLOVIMA I POSTUPKU POLAGANJA ISPITA ZA STICANJE ZVANJA OVLAŠĆENI INTERNI REVIZOR U JAVNOM SEKTORU: Predviđen veći broj internih revizora i kontrola u državnim organima


Usvojeni Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o zajedničkim kriterijumima za organizovanje i standardima i metodološkim uputstvima za postupanje i izveštavanje interne revizije u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 84/2023)i Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima i postupku polaganja ispita za sticanje zvanja ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru("Sl. glasnik RS", br. 84/2023) stupili su na snagu.

Izmene će obezbediti veći obuhvat internih revizija javnog sektora Republike Srbije. Precizirani su kriterijumi koji se odnose na uspostavljanje interne revizije kod korisnika javnih sredstava koje podrazumeva zapošljavanje većeg broja revizora u ključnim državnim organima, kao i jačanje kapaciteta za obučavanje i ubrzavanje procesa sertifikacije internih revizora.

Pravilnik o internoj reviziji predviđa da će ubuduće internom revizijom biti pokriveni i brojni manji korisnici javnih sredstava, izuzetno se omogućava obavljanjem interne revizije od strane ovlašćenog internog revizora sa kojim je zaključen ugovor o obavljanju poslova interne revizije, podiže se prag za uspostavljanje jedinice za internu reviziju sa minimum tri revizora - sa 250 na 500 zaposlenih kod korisnika javnih sredstava. Takođe, precizira se koji direktni korisnici budžeta imaju obavezu uspostavljanja jedinice za internu reviziju sa najmanje tri interna revizora, koji su direktni korisnici budžeta obavezani da svojom internom revizijom obuhvate korisnike javnih sredstava iz svoje nadležnosti te se omogućava i formiranje jedinica za internu reviziju u opštinama koje zajedno sa korisnicima svojih budžetskih sredstava i ostalim korisnicima imaju više od 500 zaposlenih.

Izmene ne utiču na postojanje već formiranih internih revizija i ne predstavljaju osnov za prestanak radnog odnosa revizora usled podizanja praga za uspostavljanje jedinice za internu reviziju sa 250 na 500 zaposlenih, što znači da zaposleni nastavljaju sa radom.

Izmenama Pravilnika za sertifikaciju internih revizora omogućava se zaposlenima koji nisu raspoređeni na poslovima interne revizije da se obučavaju za internog revizora i steknu sertifikat, a kandidat u okviru obuke za sticanje sertifikata ovlašćenog internog revizora u javnom sektoru sada mora da završi samo jednu praktičnu mentorsku reviziju pre izlaska na ispit. Takođe, uvedena su dva dodatna modaliteta za mentorisanje - mentorisanje kandidata za praktičnu obuku od strane ovlašćenog internog revizora zaposlenog u istom korisniku javnih sredstava dok se praktična obuka sprovodi uz angažovanje eksternog mentora od strane korisnika javnih sredstava sa utvrđene liste, čime se ojačavaju kapaciteti i ubrzava se sertifikacija prevazilaženjem ograničenih kadrovskih kapaciteta CJH.

Izmene oba pravilnika su već stupile na snagu, osim odredaba (člana 4b Pravilnika za sertifikaciju IR koje se primenjuju od 1. januara 2024. godine) koje se odnose na postupak utvrđivanja liste eksterno angažovanih mentora o čemu će biti objavljeno naknadno obaveštenje.


Izvor: Vebsajt Ministarstvo finansija, 18.10.2023.
Naslov: Redakcija