Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Utvrđeni predlozi zakona o metrologiji, o predmetima od dragocenih metala, o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju


Vlada Republike Srbije utvrdila je Predlog zakona o metrologiji, kojim se ova oblast usklađuje sa praksom Evropske unije, kao i sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015, 44/2018 - dr. zakon i 95/2018).

Ova zakonska rešenja razgraničavaju poslove u oblasti metrologije između nadležnog Ministarstva privrede i Direkcije za mere i dragocene materijale.

Takođe, zakonskim predlogom propisuje se načelo javnosti, prema kojem su rezultati merenja koja se vrše na zahtev ili za potrebe državnih organa, u javnom interesu, naročito u oblasti zaštite zdravlja i opšte bezbednosti, kao i zaštite životne sredine, dostupni pravnim i fizičkim licima.

Na sednici je usvojen i Predlog zakona o predmetima od dragocenih metala kojim se precizira i razgraničava nadležnost u delu nadzora kontrole proizvodnje, prometa, otkupa i vođenja evidencije predmeta od dragocenih materijala.

Vlada je utvrdila i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i prosledila ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

Izmenama zakona, prema "švajcarskom modelu", penzije počev od 1. januara 2020. godine biće usklađene u procentu koji predstavlja zbir polovine procenta rasta potrošačkih cena i polovine procenta rasta zarada bez poreza i doprinosa.

Penzije će se usklađivati na osnovu podataka organa nadležnog za poslove statistike o kretanju prosečne zarade zaposlenih bez poreza i doprinosa na teritoriji Republike Srbije i kretanju potrošačkih cena za prethodnih 12 meseci, računajući unazad, počev od juna prethodne kalendarske godine.

Zbog velikih potencijala za razvoj ekonomskih odnosa i bilateralne sradnje, Vlada Republike Srbije donela je odluku o otvaranju konzulata Republike Srbije u Ber Ševi u Državi Izrael i za počasnog konzula postavila Aleksandra Nikolića.

Za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini - stoni tenis, žene ekipno, održanom u Helsingborgu u Kraljevini Švedskoj u septembru ove godine, Vlada Srbije dodelila je novčanu nagradu u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti svakoj članici naše reprezentacije.

Za osvojenu srebrnu medalju u ekipnom takmičenju na istom prvenstvu, svaki član muške reprezentacije dobio je po 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Treneri obe reprezentacije dobili su iste novčane iznose za osvojenu zlatnu i srebrnu medalju.

Sportistkinja Borislava Perić Ranković za osvojenu zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u paraolimpijskoj sportskoj disciplini - stoni tenis, žene pojedinačno, održanom u Helsingborgu u Kraljevini Švedskoj, dobila je novčanu nagradu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Za osvajanje ovog odličja isti novčani iznos pripao je i njenom treneru Zlatku Kesleru.

Takođe, sportistkinje Nada Matić i Ana Prvulović dobile su po 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za osvojenu srebrnu medalju na ovom takmičenju, kao i njihovi treneri Lazar Kurteš i Srđan Tomičić.

Sportisti Mitru Palikući za osvojenu srebrnu medalju na ovom evropskom takmičenju dodeljena je novčana nagrada od 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti, kao i njegovom treneru Zlatku Kesleru.

Miloradu Dokmancu, treneru sportiste Mata Nemeša, za osvojenu bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini- rvanje u Kazahstanu, u septembru ove godine, dodeljena je novčana nagrada u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Radovanu Momirovu, treneru sportiste Mihaila Kajale, za osvojenu bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u olimpijskoj sportskoj disciplini-rvanje, održanom u Kazahstanu, dodeljena je novčana nagrada u iznosu od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Izvor: Vebsajt Vlade, 24.10.2019.
Naslov: Redakcija