Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

OSIGURANJE OD ODGOVORNOSTI


Mnogo je mogućnosti da čovek osigura sebe, svoje najbliže ili najvredniju imovinu, ali kod nas još uvek nije dovoljno poznato da je moguće osigurati se i od odgovornosti.

Kako piše portal Kamatica, kada se pokrene priča o osiguranju ljudima prvo padne na pamet životno osiguranje, zdravstveno ili putno, kao i osiguranje stana ili kuće, ali ne i osiguranje od odgovornosti.

Od odgovornosti se mogu osigurati i pravna lica.

Primera radi, vlasnik malog hotela koji je zaposlio momka koji treba da vodi računa o automobilima gostiju, može da se osigura od odgovornosti u slučaju da taj radnik u trenutku nepažnje malo "zakači" zadnji deo skupocenog auta nekog od gostiju.

Gostu će verovatno kasko osiguranje pokriti troškove popravke, ali on ima pravo da traži odštetu i od hotela pošto se nezgoda dogodila na parkingu hotela. Vlasnik hotela će se tog troška poštedeti putem osiguranja od odgovornosti.

Kamatica kao drugi primer navodi čišćenje snega na trotoaru ispred prodavnica tokom zimskih meseci, što je obaveza svih vlasnika radnji, i napominje da se uvek može desiti da se mušterija oklizne na led, padne i povredi.

Postavljajući pitanje "ko će biti odgovoran za to - vlasnik radnje pošto nije dovoljno dobro očistio ispred?", u tekstu se navodi da se u Srbiji nudi i ta vrsta osiguranja koja pokriva raznovrsne situacije koje se mogu desiti svakog dana, kao što je, na primer, pad saksije sa prozora ili pad dela fasade sa zgrade na slučajne prolaznike.

Izvor: Vebsajt RTV, 22.10.2019.
Naslov: Redakcija