Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREMA PROCENI FISKALNOG SAVETA NEMA FISKALNOG PROSTORA ZA DODATNO POVEĆANJE PENZIJA U 2019. GODINI


Fiskalni savet saopštio je da nema fiskalnog prostora za dodatno povećanje penzija u 2019. godini i savetovao Vladi Srbije da preostali deo fiskalnog prostora u budžetu iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija tokom 2019. i za vraćanje u uređen penzijski sistem.

U saopštenju se ističe da su pojedini mediji pogrešno protumačili stav Fiskalnog saveta o mogućnosti za povećanje penzija u 2019. i ocenu da je ukupan budžetski prostor za povećanje penzija u 2019. oko sedam posto, što je u skladu sa projekcijama Vlade i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Najveći deo tog prostora - pet posto, Vlada je opravdano iskoristila za ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija, što je u skladu sa preporukama Fiskalnog saveta.

Razlika između predloga Fiskalnog saveta i odluke Vlade je u upotrebi preostalih raspoloživih sredstava, objašnjeno je u saopštenju.

"Fiskalni savet smatra da je preostali deo fiskalnog prostora trebalo iskoristiti za vraćanje na redovno indeksiranje svih penzija tokom 2019, tojset za vraćanje u uređen penzijski sistem", naglašeno je u saopštenju.

Međutim, Vlada se Uredbom o uslovima, visini, obuhvatu korisnika penzija i dinamici isplate novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju ("Sl. glasnik RS", br. 78/2018), od 18. oktobra 2018, već opredelila da se raspoloživa sredstva odmah iskoriste za nesistemsko povećanje penzija samo delu penzionera - onima koji primaju penziju manju od 34.000 dinara, objašnjava Fiskalni savet.

Tom uredbom Vlade potrošen je sav fiskalni prostor za povećanje penzija u 2019. i zato Fiskalni savet ocenjuje da u narednoj godini nema prostora za dodatno povećanje penzija", naglašeno je u saopštenju Fiskalnog saveta.

Izvor: Vebsajt N1, 24.10.2018.
Naslov: Redakcija