Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POLJOPRIVREDNICIMA DODELJENA SREDSTVA IZ IPARD PROGRAMA: Do 2020. godine, značajna sredstava, uz državno sufinansiranje i ulaganje poljoprivrednika, u iznosu od približno 400 miliona evra, stoje na raspolaganju našim poljoprivrednicima, dok je iz evropskih fondova 175 miliona evra bespovratno


Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije, Jadranka Joksimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Branislav Nedimović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, uručili su poljoprivrednicima rešenja o dodeli sredstava iz IPARD programa za kupovinu nove opreme i mehanizacije.

Joksimović je istakla da ovo pokazuje sve prednosti evopskog puta Srbije, kao i to šta status kandidata nosi, kako kroz obaveze tako i kroz koristi koju svi građani mogu da imaju.

Ona je podsetila na to da Srbija kao zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji koristi predpristupne IPA fondove već godinama unazad, kao i da postoje i drugi programi koje koriste studenti i mali privrednici.

Međutim, ono što je novina i na šta smo ponosni kao Vlada jeste to da smo od maja ove godine, kada sam potpisala IPARD program za Srbiju, uspeli da obezbedimo za poljoprivrednike bespovratna sredstva u iznosu od 175 miliona evra, rekla je ministarka.

Prema njenim rečima, do 2020. godine, značajna sredstava, uz državno sufinansiranje i ulaganje poljoprivrednika, u iznosu od približno 400 miliona evra, stoje na raspolaganju našim poljoprivrednicima, dok je iz evropskih fondova 175 miliona evra bespovratno.

Evropsko tržište je zahtevno i neophodno je srpsku poljoprivredu učiniti konkurentnijom i boljom, istakla je ministarka i dodala da su rešenja koja su danas dodeljena pokazala da naši poljoprivredni proizvođači mogu uspešno da apliciraju, nađu sredstva za sufinansiranje i da urade nešto konretno za nabavku nove opreme.

Uspešno ostvarujemo pregovore sa EU o novim fondovima, ali je, pored toga, neophodno da radimo i na podizanju svesti naših ljudi da treba da koriste te fondove jer su oni neodvojivi od ravnomernog regionalnog razvoja, rekla je ministarka.

Nedimović je precizirao da su dodeljena rešenja o dodeli približno tri miliona evra, pri čemu su dve najveće aplikacije iznosile 72 i 77 miliona dinara, a najniži iznos dodeljenih sredstava bio je milion i 200.000 dinara.

On je rekao da je danas raspisan i četvrti poziv koji se odnosi na nabavku i izgradnju fizičke imovine i dodao da je iznos sredstava koja se dodeljuju u okviru tog novog konkursa 25 miliona evra, koliko je otprilike vrednost prethodna tri javna konkursa zajedno.

Ministar je najavio da će početkom decembra biti raspisan još jedan poziv, koji će biti peti ove godine, i podsetio na to da je Srbija ispunila sve uslove za otvaranje poglavlja 11 u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru pristupnih pregovora sa EU.

Fabrici je naveo da će se sredstva iz IPARD programa koristiti za nabavku mehanizacije, modernizaciju proizvodnje i razne alate koji su poljoprivrednicima potrebni, kao što su na primer traktori, plastenici, sistemi za navodnjavanje.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 24.10.2018.
Naslov: Redakcija