Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REAGOVANJA STRUKE NA PREDLOŽENE IZMENE I DOPUNE ZAKONA O PLANIRANJU I IZGRADNJI


Ukoliko budu usvojene izmene Zakona o planiranju i izgradnji ("Sl. glasnik RS", br. 72/2009, 81/2009 - ispr., 64/2010 - odluka US, 24/2011, 121/2012, 42/2013 - odluka US, 50/2013 - odluka US, 98/2013 - odluka US, 132/2014 i 145/2014) licence građevinskim inženjerima i arhitektama ubuduće će izdavati i oduzimati Ministarstvo građevinarstva, a ne struka, odnosno Inženjerska komora Srbije kao što je to bilo poslednjih 15 godina.

Iako je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović poručila da država ovakvim zakonom “štiti struku, a ne privilegije pojedinaca”, protest članova Komore ispred Skupštine u trenutku dok su poslanici raspravljali o tekstu zakona pokazuje da rečima ministarke baš i ne veruju.

“Interes Vlade je da zaštitimo struku i zato vraćamo nadležnosti za izdavanje licenci Ministarstvu”, rekla je ministarka građevinarstva. Iz Komore poručuju da tako nešto “ne postoji nigde u Evropi”, osim u Crnoj Gori gde tri ministarstva odlučuju o tome i da je sve što su oni hteli da učestvuju u pisanju zakona jer žele da bude kvalitetan.

Ukoliko zakon prođe u Skupštini Ministarstvo bi formiralo Komisiju koja bi odlučivala o licencama. Mihajlović je najavila da će ovim zakonom biti ukinuto i plaćanje članarina, što je nekih 7.500 dinara na godišnjem nivou.

Zabrinuti zbog najavljenog zakona su i u Evropskom savetu inženjerskih komora čiji je Srbija član.

"Predloženo rešenje organizacije IKS može ukazivati na tendenciju predlagača zakona da Komoru uredi po principu javnog preduzeća, a ne po modelu profesionalnog, strukovnog udruženja", navodi se u pismu podrške koje potpisuje predsednik Evropskog saveta inženjerskih komora Črtomir Revec.

Predlog kojim bi Vlada imenovala predsednika Komore, a Ministarstvo predsednika i jednog člana Nadzornog odbora i tri člana UO i preuzelo Sud časti, za Evropski savet inženjerskih komora je neprihvatljiv. Oni napominju da EU ima jasan stav po pitanju nezavisnog funkcionisanja slobodnih profesija i ukidanje te nezavisnosti, kako upozoravaju, rezultiralo bi isključenjem srpske Komore iz ovog udruženja.

Upravo ukidanje nezavisnosti profesionalnom udruženju je najveći problem sa predloženim zakonom i za Gorana Rodića iz Građevinske komore Srbije.

"U svetu su komore nezavisne i bave se strukom i licencama, gde svi moraju da imaju određene aktivnosti da bi opstali. Inženjerska komora treba da ima samostalnost, da bude nezavisna od Vlade, jer struka najbolja zna šta je dobro za nju", kaže Rodić. Ukoliko se usvoji ovakav predlog, smatra on, Ministarstvo će na sebe preuzeti ogromnu odgovornost. U situacijama poput one kada se srušio potporni zid u Grdeličkoj klisuri, kada je država zatražila od IKS da pokrene postupak protiv 16 inženjera ubuduće jedini odgovorni biće upravo oni u Ministarstvu.

Izvor: Izvod iz vesti sa vebsajta Danas, 23.10.2018.
Naslov: Redakcija