Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU: Ko narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala, kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 dinara


Beograđanin Danilo Anđelković moraće da se pojavi pred sudijom za prekršaje u Kraljevu zbog sviranja na javnom mestu. Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka podnela je Komunalna policija zbog remećenja javnog reda i mira.

Danilu nije pomoglo to što je završio Fakultet muzičkih umetnosti i što izvodi klasičnu muziku. Sviranjem ispred spomenika u centru Kraljeva, prekršio je član 7 Zakona o javnom redu i miru ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016 - dalje: Zakon).

"Samo su napisali kaznu. Ništa još nije naplaćeno", rekao je muzičar Danilo Anđelković.

Kraljevčani nemaju tako često priliku da uživaju u koncertima ozbiljne muzike, pogotovo ne na otvorenom prostoru. Građani kažu da je lepo i neobično za Kraljevo da može i takva muzika da se čuje i navode da Danilo nije trebalo da bude kažnjen.

Kazna za prekršaj je od 5.000 do 20.000 dinara. Danilo ovakvih neprilika, osim u Kraljevu, nije imao u drugim sredinama. Svoje nastupe prijavljuje tamo gde je to Zakonom ili uredbama regulisano.

"Prosto, taj sistem za dobijanje dozvole ne postoji u našim gradovima osim u Beogradu i Nišu. Dakle, spada u nešto nedozvoljeno, van je okvira", kaže Danilo.

Zbog Danila i drugih muzičara, reagovala je i gradska uprava. Stručne službe pripremaju Odluku o javnim nastupima uličnih svirača.

"Za nekih 15 dana ta Odluka može da bude spremna. Drugim rečima, može na prvoj narednoj redovnoj sednici Skupštine da bude i doneta", kaže Nenad Marković, predsednik Skupštine grada Kraljeva.

Muzika Vangelisa ili Paganinija neko vreme se neće čuti na ulicama Kraljeva sve dok se ne okonča suđenje Danilu Anđelkoviću ili Grad ne donese Odluku o nastupima uličnih svirača.

ZAKON O JAVNOM REDU I MIRU ("Sl. glasnik RS", br. 6/2016)

III PREKRŠAJI

Svađa, vika i buka na javnom mestu

Član 7

Ko svađom ili vikom narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana - kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 dinara.

Ko narušava javni red i mir ili stvara uznemirenje građana, izvođenjem muzičkih i drugih sadržaja, korišćenjem muzičkih instrumenata, radio i televizijskih prijemnika i drugih zvučnih uređaja, kao i mehaničkih izvora buke i zvučnih signala (motora, sirena i sl.) - kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 30.000 dinara.

Ko prekršaj iz st. 1. i 2. ovog člana izvrši u grupi od tri i više lica - kazniće se novčanom kaznom od 20.000 do 50.000 dinara.

Izvor: Vebsajt RTS, Ratko Bečki, 23.10.2017.
Naslov: Redakcija