Zastava Bosne i Hercegovine

EVROINTEGRACIJE: Srbija nezadovoljna dinamikom pregovora o članstvu, jer je za četiri godine otvorila 10 poglavlja i dva privremeno zatvorila


Šefica pregovaračkog tima Srbije za pristupanje Evropskoj uniji Tanja Miščević izjavila je da nije zadovoljna dinamikom pregovora o članstvu Srbije, ali da ohrabruje najava iz EU da bi se proces iduće godine mogao ubrzati, a šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je ocenio da treba početi od najtežih pitanja, kao što je Poglavlje 35.

"Bitno je da se prvo rešavaju osnovna pitanja, a ne da se teška ostavljaju za kraj pregovora, hajde sa njima da se odmah bavimo, Poglavlje 35 - normalizacija odnosa sa Prištinom, kao i vladavina prava u Poglavljima 23 i 24", rekao je Fabrici na 17. Ekonomskom samitu Srbije.

Za vladavinu prava nema prečice, naglasio je on i predočio korake koje je neophodno preduzeti kao što je promena Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006).

"Ako me pitate da li je urađeno dovoljno u pregovaračkom procesu, reći ću što više uradite, to je bolje, to ste bliže kraju", rekao je Fabrici. On je poručio da se ne treba koncentrisati na vremenski okvir, već na reforme.

Prema njegovoj oceni, vlasti Srbije shvataju da što je Srbija bliže EU, bliži je ekonomski interes.

"To je proces partnera na istom pravcu, u EU, naš interes je Srbija i zapadni Balkan u EU, to nam je nezavršen posao, ovaj prostor moramo da uvedemo u Uniju", poručio je on.

Miščević je predočila da je Srbija dosad otvorila 10 poglavlja i dva privremeno zatvorila.

"Ako me pitate da li sam zadovoljna tempom, ne, nisam, imajući u vidu da smo pregovore počeli pre četiri godine, sa ovim tempom ne smem da računam koliko će nam trebati", rekla je ona.

Međutim, kako je rekla, ohrabruje "perspektiva 2025." koju je pre mesec dana izneo šef Evropske komisije Žan Klod Junker najavljujući strategiju za ubrzanje pregovora o pristupanju zemalja zapadnog Balkana, koja bi trebalo da se donese u februaru 2018. godine.

Upozorila je da bi Srbija u pregovorima sa EU trebalo da iskoristi period "balkanskog predsedavanja" koje počinje idućeg maja kad Bugarska preuzima predsedavanje Uniji ili će izgubiti šansu. Kako je rekla, članstvo je pokretan cilj, ne zna se kad će biti i kako će Unija tada izgledati.

Ali, veoma važno je bugarsko predsedavanje, kojem slede Austrija, pa Rumunija i Hrvatska, sa predsedavajućom Nemačkom 2020. godine.

"Ukoliko ne iskoristimo to onda ćemo stvarno izgubiti priliku, da uhvatimo korak ka EU, da iskoristimo naš potencijal u regionu, sad je tren da ga pokažemo", upozorila je Miščević.

Ambasador Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov osvrnuo se na proces pristupanja njegove zemlje EU i ukazao da je on završen uz veliku podršku građana, koja je bila veća od 75 odsto, a da građani Srbije nisu dovoljno ubeđeni u prednosti članstva.

"Zato je bitno da podržimo put Srbije i da je upozorimo da ne čini naše greške, ne samo politički, već da joj pružimo naše iskustvo", rekao je Vlajkov, uz ocenu da će Srbija znati da je iskoristi.

Želimo da kroz nekoliko meseci kad Bugarska preuzme predsedavanje naše partnere u EU uverimo da proširenje na Zapadni Balkan ponovo mora biti naša agenda, rekao je on.

Izvor: Vebsajt N1, 23.10.2017.
Naslov: Redakcija