Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Najviše polemike izaziva odredba o smanjenju dozvoljene količine alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila, ali i oduzimanje vozila u određenim slučajevima, poput odbijanja alko-testa


Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima doneće mnogo novina od kojih će one o oduzimanju vozila za pojedine prekršaje, dozvoljeno obilaženje preko pune linije, snižavanje dozvoljene granice alkoholisanosti vozača sa 0,3 na 0,2 promila izazvati puno polemike, kako u javnosti tako i među stručnjacima iz ove oblasti.

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović je nedavno izjavio da je ovaj zakon nakon dugog razmatranja sa Evropskom komisijom i stručnih rasprava došao do finala.

- Ni ovaj zakon nije idealan, ali je značajno bolji od svih prethodnih i možemo da kažemo da će veoma uticati na povećanje bezbednosti - rekao je tada Stefanović. Verujem da će njegova puna primena početi do kraja 2017. godine.

Čini se da je za sada najviše polemike izazivalo smanjivanje dozvoljene količine alkohola u krvi sa 0,3 na 0,2 promila, ali i oduzimanje vozila u određenim slučajevima.

Tako će vozač kome bude ustanovljeno da u krvi ima više od dva promila alkohola, stoji u Nacrtu zakona, ostati bez vozila.

- Ja sam bio zagovornik da se umesto smanjenja dozvoljene količine alkohola sa 0,3 na 0,2 promila uvede totalna zabrana, dakle nulta tolerancija na alkohol - kaže profesor dr Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta iz Beograda. - Alkohol i volan nikako ne idu zajedno, ali ipak mislim da će se, da li na Vladi ili u Narodnoj skupštini Republike Srbije, odustati od oduzimanja vozila jer je to u ovom trenutku teško ostvarivo.

Profesor Vujanić ističe da za razliku od zakona u SAD, gde se vozačima oduzimaju vozila nakon učinjenog prekršaja, naša pravna regulativa ne dopušta tu mogućnost.

Mišljenja oko ovoga su podeljena. Čini se da u stručnoj javnosti ipak preovladava mišljenje da automobil treba oduzeti.

- Kada neko vozi sa dva promila alkohola u krvi, on to vozilo onda koristi kao sredstvo za izvršenje teškog dela. Vozilo će se privremeno oduzimati, na licu mesta. Policija ne oduzima vozilo, zna se šta je zakon - sud daje konačnu presudu u zavisnosti da li se dokazalo to ili nije - slaže se sa preovlađujućim mišljenjem i Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Ipak, u Nacrtu zakona jasno stoji da će se vozilo privremeno oduzimati i u slučajevima da neko vozi bez bilo kakve dozvole ili ukoliko neko odbija da se podvrgne testiranju na alkohol.

Pored oduzimanja vozila najveće kazne od 100.000 do 120.000 dinara ili zatvor od 15 do 60 dana (plus 14 kaznenih poena i osam do 12 meseci zabrane upravljanja vozilom) predviđene su za veliki broj prekršaje.

Najčešći prekršaji koje čine naši vozači, poput korišćenja mobilnih telefona i nevezivanja sigurnosnih pojaseva na svim sedištima, biće "duplo skuplji". Umesto 5.000, vozač će plaćati 10.000 dinara. Duplirana je i kazna za prekoračenje brzine od 10 km na sat u naseljenom mestu sa 3.000 na 6.000 dinara. Zakon predviđa i smanjenje kazni za određene prekršaje sa 25.000 na 10.000, kao i manje kaznenih poena.

Izvor: Vebsajt Novosti, P. Živković, 19.10.2017.
Naslov: Redakcija