Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Vozači električnih trotineta moraju da nose kacige. Kazna za nepoštovanje ove odredbe je 10.000 dinara


Jedan vozač trotineta požalio se na društvenim mrežama kako je dobio kaznu za vožnju bez kacige. On je podelio i fotografiju kazne uz komentar da je to "sramotno". Međutim, tako je sada po novom zakonu.

Novi Zakon o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima ("Sl. glasnik RS", br. 76/2023) stupio je na snagu 15. septembra, a kao rezultat već mogu da se vide prve kazne napisane vozačima trotineta kojih na ulicama ima sve više. Ovaj Zakon sada detaljno reguliše i vožnju trotineta - gde sme da se vozi, ali i kakvu opremu treba da imaju vozači električnih trotineta, kako bi njihova vožnja bila bezbedna.

Jedna takva kazna napisana je u Novom Sadu. Vozač je kaznu dobio za vožnju bez kacige i to na jednom od najprometnijih novosadskih bulevara.

- Evo napisana i prva kazna za vožnju električnog trotineta bez kacige. Na Bulevaru cara Lazara. 10.000 dinara - napisao je.

U opisu kazne, saobraćajni policajac je naveo da je prekršilac upravljao lakim električnim vozilom Šekspirovom ulicom od Bulevara cara Lazara ka Ulici Narodnog fronta i da nije imao zakopčanu zaštitnu biciklističku kacigu.

U komentarima ispod objave moglo se videti da je većina Novosađana odobrilo početak kažnjavanja vozača trotineta jer smatraju da ne poštuju saobraćajne propise u dovoljnoj meri.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Blic, 21.09.2023.
Naslov: Redakcija