Zastava Bosne i Hercegovine

UDRUŽENJE SUDIJA I TUŽILACA: Sudovi zatrpani tužbama zbog troškova obrade kredita


Udruženje sudija i tužilaca ukazalo je da su u poslednje tri godine, a ove pogotovo, osnovni sudovi blokirani desetinama hiljada tužbi građana protiv banaka, kojima se traži poništavanje odredba ugovora o kreditima na osnovu kojih su banke naplaćivale troškove obrade kredita. Kako kažu, sudovi zbog zatrpanosti predmetima, nisu u mogućnosti da ih blagovremeno rešavaju. Stoga, pozivaju vladu da učestvuje u rešavanju tog problema.

Udruženje ukazuje da je reč o zloupotrebi procesnih ovlašćenja, jer se, kako objašnjavaju, od jednog sudskog predmeta svesno prave dva – jednim, samo utvrđivanje ništavnosti odredbe, zatim, se posebnom tužbom, traži isplata odštete, odnosno, troškova obrade kredita i kamate.

Iz takve situacije proizašao je masovni priliv tužbi, upozoravaju u Udruženju. Urednik internet portala Kamatica Dušan Uzelac smatra da su se, nakon sudskih sporova oko kredita u švajcarcima, tužbe građana protiv banaka, sve više prebacile u advokatski biznis.

U okviru cene je bila obrada zahteva za kredit, a obračunavala se u procentualnom iznosu, što je nepravedno jer je proces identičan za svaki iznos kredita, objašnjava Uzelac i dodaje da je tu i pitanje obrade Nacionalne korporacije, odnosno utrošak za osiguranje kredita kod te institucije, koji je takođe sporan.

Rešenje bi, prema njegovom mišljenju, moglo da bude kolektivna tužba čime bi se sve neregularnosti između banke i klijenata rešile odjednom, međutim zakonodavac je pre nekoliko godina izbacio taj institut iz predloga zakona.

Pozivajući se na rešenje koje je država u saradnji sa bankama pronašla povodom kredita građana u švajcarskim francima, Udruženje sudija i tužilaca traži od vlade da oformi radnu grupu koja bi pronašla najbolji model za prevazilaženje te situacije.

Izvor: Vebsajt RTV, Eva Tomović, 22.09.2020.
Naslov: Redakcija