Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O SUDSKIM VEŠTACIMA: Licence sudskih veštaka biće oročene na određeni period, a elektronski registar omogućiće njihovo ravnomerno angažovanje u sudskim predmetima


Licence sudskih veštaka uskoro neće biti doživotne već oročene na određeni period, a elektronski registar veštaka omogućiće njihovo ravnomerno angažovanje u sudskim predmetima.

- U Ministarstvu pravde ove jeseni se radi novi Zakon o veštacima. Pokazalo se da nije dobro što se kod nas veštacima daje doživotna licenca i što nemamo adekvatne mehanizme provere rada veštaka. Ništa ne znamo o kvalitetu njihovog rada niti da li se usavršavaju, pa imamo i one koji su dobili licencu osamdesetih godina prošlog veka. U novom zakonu predložićemo da veštaci polažu određene vrste testova i da budu bodovani. Imaćemo razrađen mehanizam kako da sudije i tužioci upozore na loš rad veštaka - rekao je državni sekretar Radomir Ilić.

Najavio je i zakon koji će u potpunosti urediti položaj sudskih i tužilačkih saradnika.

- Na saradnicima počiva posao, ali ne vidim da imamo kvalitetno vrednovanje njihovog rada koje treba da bude osnov za njihovo napredovanje - rekao je Ilić.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 20.09.2019.
Naslov: Redakcija