Zastava Bosne i Hercegovine

TREĆI DAN SAVETOVANJA KOMPANIJE PARAGRAF NA PALIĆU, OD 22. DO 25. SEPTEMBRA 2019. GODINE: Razmatrane teme u oblastima budžetskog sistema i radnih odnosa


Trećeg dana Savetovanja, 24. septembra 2019. godine, u organizaciji kompanije Paragraf pod nazivom "Novine i primena opštih i finansijskih propisa u javnom i u privatnom sektoru" organizovana su predavanja za učesnike iz javnog i privatnog sektora.

Za učesnike iz javnog sektora razmatrane su aktuelnosti u oblasti budžetskog sistema i radnih odnosa.

Uvodno predavanje o obavezama subjekata prema novom Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti; planiranju, izvršenju budžeta/finansijskog plana i izveštavanju; rezultatima inspekcije i eksterne revizije javnog sektora, održala je Jasmina Vratonjić, glavni i odgovorni urednik izdanja "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru".

Vesna Jovičić, ovlašćeni interni revizor u javnom sektoru, zaposlena u Ministarstvu finansija izlagala je na temu preporuke interne revizije - dodata vrednost kod korisnika javnih sredstava.

Marko Jekić, odgovorni urednik izdanja "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru" govorio je o obavezama poslodavca po prestanku radnog odnosa u smislu isplate otpremnine, naknade štete za neiskorišćeni godišnji odmor i ostalih primanja i aktuelnosti kod obračuna plata u javnom sektoru (naknada plate na teret RFZO, najavljena izmena Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika i ostale aktuelnosti)

Završno predavanje za učesnike iz javnog sektora održao je Ranko Jerković, pomoćnik glavnog i odgovornog urednika izdanja "Budžetski instruktor" i "Pravnik u javnom sektoru" i to na temu Zakona o zaposlenima u javnim službama i zapošljavanju u javnom sektoru u 2020. godini (najava ukidanja propisa koji uređuju ograničenje zapošljavanja u javnom sektoru).

Za učesnike iz privatnog sektora razmatrane su aktuelnosti u oblasti privrede, trgovine i radnih odnosa.

Mile Orlović, glavni i odgovorni urednik izdanja "Pravnik u privredi" " održao je uvodno predavanje o aktuelnostima u poslovanju i registraciji privrednih subjekata.

Dragana Tošić, urednik izdanja "Pravo u privredi" izlagala je na temu početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.

Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija održala je predavanje na temu Pregleda novih uslova za obavljanje trgovine i elektronske trgovine.

Snežana Zvonarić, glavni i odgovorni urednik izdanja "Pravnik u pravosuđu" i koordinator govorila je o novoj regulativi u oblasti turizma i ugostiteljstva.

Nebojša Otović, urednik izdanja "Pravnik u pravosuđu" izlagao je na temu postupka izdavanja građevinske dozvole.

Završno predavanje za učesnike privatnog sektora održala je Aleksandra Vasić, viši urednik izdanja "Pravo u privredi", na temu otkaza ugovora o radu od strane poslodavca

Predavanja se nastavljaju u sredu, 25. septembra 2019. godine, četvrtog dana savetovanja, po planiranom programu.

Izvor: Redakcija, 24.09.2019.