Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USTAV RS: Ministarstvo pravde će razmotriti predloge tužilaca za izmene Ustava


Predlozi tužilaštva o izmenama Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) koje se tiču njihovog položaja biće razmotreni, izjavila je ministarka pravde Nela Kuburović, napominjući da o toj temi treba da postoji širi društveni konsenzus.

- Tužioci čine deo učesnika u javnoj raspravi za izmene Ustava i svakako ćemo uzeti u razmatranje ono što su dostavili, ali tužioci nisu jedini koji treba da daju reč o tome kako treba da bude regulisan njihov položaj, budući da je reč o ustavnom aktu povodom kojeg treba da postoji širi društveni konsenzus, a ne samo da se čuje jedna strana - rekla je Kuburović.

Ona je podsetila da je pre više meseci počela javna rasprava o izmenama Ustava koje se tiču pravosuđa, odnosno procesa izbora nosilaca pravosudnih funkcija, izbora članova i sastava Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaštva.

- Konsultativni sastanci zajedno sa Kancelarijom za civilno društvo se redovno odvijaju i svi zainteresovani akteri su pozvani da dostave svoja mišljenja i da učestvuju u javnim raspravama. Udruženje tužilaca je samo jedan od aktera koji učestvuju u ovom procesu - napomenula je Kuburović.

Ona je dodala da će po okončanju konsultativnog procesa Ministarstvo pravde izraditi predlog izmena Ustava koji će biti dostavljen Venecijanskoj komisiji na mišljenje.

- Tek nakon toga možemo da usaglasimo konačan tekst predloga koji može da se uputi na dalje razmatranje - napomenula je ministarka.

Četiri strukovna udruženja, među kojima je i Udruženje tužilaca Srbije dostavila su Ministarstvu pravde zajednički predlog za promene 11 članova Ustava, s ciljem da se tužilaštvu obezbedi puna nezavisnost i da funkcioniše kao pravosudni, a ne državni organ.

Takođe, jedna od predloženih novina je da se proširi nadležnost javnog tužilaštva na zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, u slučaju kada državni organi, odnosno njihovi pripadnici, krše prava i slobode građana.

Naredni okrugli sto u okviru konsultacija o izmenama Ustava u delu koji se odnosi na pravosuđe biće održan u Kragujevcu 26. septembra 2017. godine.

Izvor: Vebsajt Blic, 21.09.2017.
Naslov: Redakcija