Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PSIHOAKTIVNIM KONTROLISANIM SUPSTANCAMA: Predviđeno osnivanje Centar za monitoring droga i zavisnosti od droga koji će pratiti broj lečenih i zavisnih, infektivnih bolesti i mortaliteta povezanih sa upotrebom droga. Prikupljaće se i podaci o zaplenama droga i krivičnim delima povezanim sa njihovom upotrebom. U planu je i osnivanje "kontakt tačke" za prenos uzoraka zaplenjene droge


Sve brojnija i glasnija udruženja za legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe neće lako stići do ostvarenja svog cilja jer Ministarstvo zdravlja ostaje odlučno - ulju kanabisa nije mesto među lekovima.

Te grupe i udruženja pokušavaju da izdejstvuju legalizaciju marihuane jer bi time, prema njihovim rečima, bili umanjeni bolovi i teskoba teško obolelim ljudima. S druge strane, Ministarstvo zdravlja smatra da ova psihoaktivna supstanca ipak ne treba da bude na spisku dozvoljenih lekova.

Pre dve godine Ministarstvo zdravlja formiralo je Posebnu radnu grupu koja je na osnovu raspoloživih činjenica i dokaza donela odluku o primeni lekova na bazi kanabisa.

- Komisija za psihoaktivne supstance donela je zaključak da ulje kanabisa koje traže pojedina udruženja ne treba legalizovati, imajući u vidu činjenicu da nisu definisani standardi za njihov sastav i proizvodnju - objasnili su u Ministarstvu zdravlja.

S druge strane, komisija je dala preporuku da se dozvoli upotreba lekova na bazi kanabisa - odobrena su dva preparata koja sadrže sintetske kanabinoide.

- Međunarodno registrovani lekovi, koji sadrže prirodne tetrahidrokanabinole (THC), definitivno imaju svoje mesto u terapiji simptoma teških oboljenja, pre svega multiple skleroze. Ovaj preparat ne leči sklerozu, niti usporava njenu progresiju, ali ublažava simptome i poboljšava kvalitet života obolelih - rekli su iz ovog Ministarstva.

Upravo zbog toga, naglašavaju oni, te lekove obavezno treba učiniti dostupnim, ali na recept, a kako bi se započelo sa procesom primene ovih lekova, Agenciji za lekove i medicinska sredstva podnet je zahtev za njihovu registraciju.

- Sve procedure su u toku. Ministarstvo zdravlja će izneti zvanično saopštenje sa svim stručnim mišljenjima i spiskom lekara koji će biti ovlašćeni za propisivanje ovih lekova, nakon dostavljanja svih neophodnih mišljenja - zaključili su iz Ministarstva.

Miloš Simić, predsednik SKK "Irka", rekao je da se trenutno u Srbiji uljem kanabisa ilegalno leči više hiljada obolelih.

- Danas je kanabis priznat u više od 13 zemalja za lečenje. Kanabis je jedan od najjeftinijih prirodnih lekova koji se pokazao efikasniji od drugih, priznatih lekova. Sprečavanje lečenja kanabisom direktno je sprečavanje oporavka funkcija našeg tela onda kada one ne funkcionišu - navodi Simić.

U Bugarskoj je kanabis legalno zasaditi, dok je makedonski parlament u maju prošle godine usvojio zakon kojim odobrava prodaju lekova na bazi marihuane i ulja od kanabisa. I u Hrvatskoj oboleli građani mogu da koriste indijsku konoplju u medicinske svrhe.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama predviđa da će u Ministarstvu zdravlja biti osnovan Centar za monitoring droga i zavisnosti od droga koji će pratiti broj lečenih i zavisnih, infektivnih bolesti i mortaliteta povezanih sa upotrebom droga. Prikupljaće se i podaci o zaplenama droga i krivičnim delima povezanim sa njihovom upotrebom. Zbog preko 600 novih psihoaktivnih supstanci koje su registrovane u EU, osnovan je Sistem za rano upozoravanje o novim supstancama. U planu je i osnivanje "kontakt tačke" za prenos uzoraka zaplenjene droge.

Izvor: Vebsajt Blic, Andriana Janković, 22.09.2017.
Naslov: Redakcija