Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Donošenje ovog propisa predviđeno je Strategijom razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020. godine. Predviđeno formiranje tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti i nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima


Zakon o informacionoj bezbednosti biće donet u oktobru 2015. godine. Usvajanje ovog propisa predviđeno je Strategijom razvoja informacionog društva u Republici Srbiji do 2020. godine ("Sl. glasnik RS", br. 51/2010), kako bi se definisale uloge u borbi protiv visokotehnološkog kriminala i podstakla naučna istraživanja neophodna da bi institucije mogle da odgovore na nove alate i oblike napada.

Ovim zakonom će informaciona bezbednost prvi put biti rešena jednim zakonom, jer je zaštita te oblasti, do sada, u Srbiji bila regulisana kroz osam zakonskih rešenja.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić,istakao je da zbog visokotehnološkog kriminala Srbija trpi štetu koja se meri desetinama miliona evra, kao i da će se donošenjem ovog zakona obezbediti i zaštita ljudskih prava i ličnih podataka.

Nacrt zakona predviđa formiranje tela za koordinaciju poslova informacione bezbednosti i nacionalnog centra za prevenciju bezbednosnih rizika u informaciono komunikacionim sistemima (IKS).

Nacrt zakona je u skladu sa evropskom strategijom o bezbednosti informacionih sistema, a njime će biti uređene mere zaštite od bezbednosnih rizika u informacionom sistemu, kao i obaveze i odgovornosti svih pravnih lica prilikom korišćenja i upravljanja informacionim sistemima, ali i nadležnosti svih organa u sprovođenju ovog propisa.

Izvor: Vebsajt Novosti, 24.09.2015.