Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: Predviđen je prenos dela ovlašćenja u postupku izvršenja sa sudova u nadležnost javnih izvršitelja. U nadležnosti suda će ostati izvršenja u slučajevima porodičnih odnosa i vraćanja zaposlenog na posao. Poverioci koji potražuju izvršenje naplate usluga, u određenom zakonskom roku mogu da ponove prijavu svojih potraživanja i izjasne se da li žele da se ta potraživanja namire preko javnih izvršitelja ili preko suda


Srbija je pretposlednja zemlja u Evropi po brzini izvršenja presuda, s obzirom na to da je za sprovođenje jedne sudske odluke potrebno gotovo 600 dana, izjavio je ministar pravde Nikola Selaković.

Kako je rekao, Nacrt zakona o izvršenju i obezbeđenju unaprediće efikasnost u postupku izvršenja, rasteretiće sudove velikog broja starih predmeta, ujednačiće praksu u postupanju sudija, a deo ovlašćenja biće prenet sa sudova u nadležnost javnih izvršitelja.

U nadležnosti suda će ostati izvršenja u slučajevima porodičnih odnosa i vraćanja zaposlenog na posao.

Nacrt zakona daje i mogućnost da poverioci koji potražuju izvršenje naplate usluga, u određenom zakonskom roku mogu da ponove prijavu svojih potraživanja i izjasne se da li žele da se ta potraživanja namire preko javnih izvršitelja ili preko suda.

Selaković je savetovao i da se u većoj meri koriste instrument medijacije, jer se suđenje svuda u svetu pokazalo kao skup način rešavanja sporova.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Redakcija, 24.09.2015.