Zastava Bosne i Hercegovine

KAMERE NA UNIFORMAMA SAOBRAĆAJNIH POLICAJACA: Zaštitnik građana i Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti tvrde da upotrebom bodi-kamera neće biti narušena privatnost učesnika u saobraćaju


Ostalo je još desetak dana do trenutka kada će se 60 kamera pojaviti na uniformama saobraćajnih policajaca u Srbiji, a javnost se uveliko pita da li će uređaji, za koje u MUP tvrde da služe isključivo za kontrolu rada policajaca, ugroziti privatnost učesnika u saobraćaju i bezbednost njihovih ličnih podataka.

Neka od najčešćih pitanja su, na primer, kako da budu sigurni da ih policija neće snimiti dok se voze sa ljubavnikom ili ljubavnicom ili pak političkim protivnikom i da ti snimci neće kasnije biti zloupotrebljeni?

Zaštitnik građana Zoran Pašalić kaže da "bodi-kamere" imaju veliki značaj kao antikorupcijsko sredstvo, a ceo projekat je pažljivo ispitivan tri godine. On je o potrebi njihovog uvođenja govorio još 2010. godine, kada je postao predsednik Prekršajnog apelacionog suda u Beogradu i kada se sreo sa žalbama građana kod policijskih intervencija zbog npr. prekoračenja brzine ili vožnje pod dejstvom alkohola. Jedini način da se eliminiše mogućnost lažnog prijavljivanja policajca ili pak netačnih navoda da je građanin prekršio propise, jeste da se intervencija snimi.

- Za tri godine učinjeni su neophodni koraci da se utvrdi da li bi se uvođenjem kamera kršila prava građana. Konsultovane su i služba Poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i institucija Zaštitnika građana. Za Zaštitnika građana organizuje se i prezentacija, da bismo se na terenu uverili kako izgleda snimana intervencija, ukoliko kasnije bude pritužbi građana Ombudsmanu. Kamere se mogu koristiti i kao dokazni materijal u postupku ako u momentu vršenja kontrole dođe do prekršaja ili krivičnog dela. Recimo, prekršaja protiv javnog reda i mira, prekoračenja službenih ovlašćenja, ili ometanja službenog lica u vršenju službene dužnosti - objašnjava Pašalić.

Prema njegovim rečima, u ovom trenutku razmatra se koliko će snimanje trajati: 30 ili 60 sekundi. Kamera je povezana sa softverom i trajanje snimanja biće softverski zaštićeno. Snimak će biti dokaz da li se policajac ponašao adekvatno, odnosno da li su se adekvatno ponašali zaustavljeni vozači.

- Podaci ne mogu da budu zloupotrebljeni jer govorimo o posebno zaštićenom softveru, za koji se tačno i unapred zna ko njime rukuje. Ne može mu pristupiti neograničen broj ljudi. Ako neka informacija "procuri", znaće se ko je zloupotrebio ovlašćenje - ističe Pašalić.

Milan Marinović, Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti, smatra da je ključno to što ove kamere nemaju softvere za prepoznavanje lica. Samim tim i mogućnosti eventualnih zloupotreba su smanjene.

- Imamo uveravanja iz MUP-a da kamere neće biti uključene non-stop, pa samim tim neće biti kršena ni prava policajaca - kaže Marinović. - Jer kada bi kamere snimale policajca tokom cele smene, kako npr. doručkuje, to bi bila prekomerna obrada podataka. Biće uključivane isključivo kada policajci krenu u intervenciju.

Milan Marinović kaže da policajci neće imati uvid u snimljeni materijal, već će on biti memorisan pomoću uređaja u stanici. Snimci će biti čuvani najverovatnije 45 dana i mogu biti predati tužilaštvu, na njegov zahtev. Recimo, ako postoji dokumentovan trag nuđenja ili traženja mita, ili napada na policajca.

- Bitno je da u posed snimljenog materijala ne dođe neovlašćeno lice i da oni ne "iscure" u medije, jer bi to značilo prodor u sistem - dodaje Marinović.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Novosti, V. Crnjanski Spasojević, 22.08.2023.
Naslov: Redakcija