Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O POLICIJSKIM OVLAŠĆENJIMA: Uređeno privođenje službenim plovilom i zaustavljanje plovila na kome nije jasno istaknuta zastava ili kada postoje osnovi sumnje da je na plovilu ili pomoću njega izvršeno krivično delo ili prekršaj


Građani za koje postoji nalog za dovođenje policija će ubuduće moći da privede i policijskim čamcem, propisano je Pravilnikom o izmenama i dopunama Pravilnika o policijskim ovlašćenjima ("Sl. glasnik RS", br. 93/2022), koji je doneo ministar unutrašnjih poslova.

Do sada je u Pravilniku pisalo da se dovođenje vrši, po pravilu, službenim vozilom. Sada je dodato da se ono može izvršiti i službenim plovilom.

U tom slučaju policajac pre ukrcavanja treba da osobi koja se dovodi stavi prsluk za spasavanje i da ga smesti na bezbedno mesto (npr. u kabinu) uz stalni nadzor.

Pojašnjeno je i da policajac ne sme da "nanosi bol" prekomernim stezanjem prsluka za vezivanje, što je do sada važilo samo za lisice i zatege.

Izmenama Pravilnika dodati su i članovi koji se odnose na zaustavljanje plovila na kome nije jasno istaknuta zastava ili kada "postoje osnovi sumnje da je na plovilu ili pomoću njega izvršeno krivično delo ili prekršaj".

U tom slučaju policija prvo poziva plovilo da uspori kretanje, a ukoliko se ono ne zaustavi, počinje gonjenje.

Nakon zaustavljanja plovila, policijski službenik se ukrcava i proverava identitet, svojstva i status posade i putnika na plovilu. Takođe, policajac proverava da li su ukrcani u skladu sa propisima, kakvo je psiho-fizičko stanje zapovednika, upravljača plovila i članova posade i da li plovilo ima važeće isprave.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Katarina Baletić, 23.08.2022.
Naslov: Redakcija