Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O IZMENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O OBLIKU, SADRŽINI, NAČINU PODNOŠENJA I POPUNJAVANJA DEKLARACIJA I DRUGIH OBRAZACA U CARINSKOM POSTUPKU: Špediteri prelaze na elektronske deklaracije u redovnom postupku uvoza i izvoza


Ministar finansija doneo je 8. avgusta Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o obliku, sadržini, načinu podnošenja i popunjavanja deklaracija i drugih obrazaca u carinskom postupku ("Sl. glasnik RS", br. 90/2022 – dalje: Pravilnik), koji je stupio na snagu 20. avgusta 2022. godine.

Među glavnim izmenama navodi se to što se u dokumentu posle reči “pisana deklaracija” dodaju reči “u papirnom ili elektronskom obliku”, a na kraju istog stava se dodaje nova rečenica koja glasi: “Na deklaraciju u elektronskom obliku primenjuju se odredbe ovog pravilnika koje se odnose na deklaraciju u papirnom obliku, ako je primenjivo”.

Takođe, dodaje se član 4a koji bliže definiše deklaraciju u elektronskom obliku. Navodi se da deklarant/zastupnik dostavlja deklaraciju u elektronskom obliku u okviru paketa koji sadrži jedinstveni identifikacioni broj paketa u formatu globalnog jedinstvenog identifikatora koji je zajednički identifikator za sve deklaracije koje se šalju u okviru paketa, kao i identifikacioni broj aplikacije, testirane za slanje deklaracija u formatu globalnog jedinstvenog identifikatora, koji proizvođaču softvera dodeljuje Uprava carina.

Potpisan paket mora biti u XMLDSIG formatu u skladu sa preporukom W3C organizacije. Deklaracija u elektronskom obliku mora biti potpisana kvalifikovanim elektronskim potpisom, odnosno kvalifikovanim elektronskim pečatom deklaranta/zastupnika registrovanog u Upravi carina. Isprave u papirnom obliku prilažu se uz odštampan primerak zaglavlja konkretne deklaracije u elektronskom obliku. Zaglavlje konkretne deklaracije sadrži isključivo podatke iz rubrika 1–30 deklaracije, kao i broj i bar-kod te deklaracije, navedeno je u novom članu Pravilnika.

Deklaraciju u elektronskom obliku Uprava carina potpisuje kvalifikovanim elektronskim pečatom, a obaveštenje o carinskom dugu u elektronskom obliku dostavlja deklarantu/zastupniku u skladu sa opštim uslovima elektronskog poslovanja koje utvrđuje carinski organ.

Provera statusa deklaracije vrši se u sistemu Uprave carina putem QR koda, dok se provera autentičnosti deklaracije u elektronskom obliku vrši u skladu sa propisima kojima se uređuje elektronski dokument, propisano je izmenama Pravilnika.

Kako je objašnjeno u Upravi carina, u okviru projekta “Aplikativno prilagođavanje sistema” izrađena je Nova aplikativna platforma (NAP) za potrebe podnošenja i obrade deklaracija u elektronskom obliku, odnosno razmene informatičkih poruka između privrednih subjekata i carinskog organa, koja će se u potpunosti vršiti upotrebom tehnika elektronske obrade podataka.

“U tu svrhu došlo je do izmene Pravilnika, kako bi se u poslovanju Uprave carina stekli uslovi za upotrebu elektronske deklaracije u redovnom postupku uvoza i izvoza”, obrazložili su.

Naglasili su i da se u delu izmene Pravilnika, u vezi sa prilaganjem deklaracije o carinskoj vrednosti, ona odnosi isključivo na prilaganje deklaracije o carinskoj vrednosti (DCV) uz deklaraciju u elektronskom obliku, koji se podnosi u jednom primerku i zadržava ga carinski organ.

U tom slučaju se u rubrici 44 JCI sa šifrom O22 unosi broj DCV i PIB deklaranta/zastupnika. Deklaracije u papirnom obliku će se i dalje prihvatati, do momenta dok se najveći broj učesnika u carinskom postupku, odnosno carinskih zastupnika, ne uključi u novi način poslovanja sa Upravom carina”, napomenuli su iz Uprave carina.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, Julijana Vincan, 23.08.2022.
Naslov: Redakcija