Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KORIŠĆENJU OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE: Predstavljene mere i podsticaji za korišćenje i proizvodnju struje iz solarne i energije vetra


Mere i podsticaji za korišćenje obnovljivih izvora energija koje za građane i privredu predviđaju novousvojena zakonska rešenja u oblasti energetike i racionalne upotrebe energije bili su tema sastanka na kome su zajedno sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike učestvovali NALED-ovi Savezi za zaštitu životne sredine i imovinu i investicije.

Sastanak je otvorila Jovanka Atanacković, državna sekretarka Ministarstva rudarstva i energetike, koja je iskoristila priliku da učesnike upozna sa promenama koje propisuju nova zakonska rešenja.

-Energetika je inovativna i tehnološki izazovna oblast a ukoliko želimo da idemo u korak sa svetom, propise u ovoj oblasti moramo stalno prilagođavati. Kroz Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije ("Sl. glasnik RS", br. 40/2021) želeli smo da stvorimo takvu klimu da oni koji žele da ulažu u ove izvore imaju čitav set stimulativnih mera i neophodnu fleksibilnost za rad. S tim u vezi, po prvi put smo kao vid podsticaja uveli takozvane tržišne premije koje ćemo dodeljivati kroz onlajn aukcije. Trudićemo se da čitavu proceduru regulišemo što pre kako bi investitori na vreme saznali uslove i kvote i sve ono što će se dešavati na našoj prvoj licitaciji. Za sada mogu da otkrijem da će akcenat biti na vetru kao obnovljivom izvoru energije, ali da u vidu imamo i solarnu energiju. Pored toga, u planu su i korporativni ugovori koji omogućavaju neposredno povezivanje kupca i proizvođača, ali i strateško partnerstvo javnog sektora sa privredom. Zahvaljujući ovim rešenjima, možemo se pohvaliti jednim od najmodernijih zakona u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije u čitavoj Evropi – rekla je sekretarka Atanacković.

Prema njenim rečima, mnoga pravna lica su sada zainteresovana za ugradnju solarnih panela i instaliranje postrojenja za proizvodnju energije koju mogu koristiti za sopstvenu potrošnju, ali za plasiranje viškova u mrežu, što će uskoro biti omogućeno putem tzv. sistema kupca proizvođača (prozumera). Još jedna važna informacija za mala pravna lica je da im neće biti potrebna građevinska dozvola ukoliko njihovi objekti imaju do 50 kilovata instalisane snage.

Uz navedene aktivnosti, Ministarstvo rudarstva i energetike radi i na Integrisanom nacionalnom planu za energetiku i klimu do 2030. godine sa vizijom do 2050. godine  kao i na novoj Strategiji razvoja energetike do 2040. godine sa vizijom do 2050. godine.

Mirko Ranđelović, pomoćnik ministra u sektoru za zelenu energiju, naglasio je da ćemo uz pridržavanje postavljenih ciljeva i poštovanje nove zakonske regulative do 2050. godine biti u prilici da zadovoljimo polovinu kapaciteta za obnovljivim izvorima energije.

Sve aktivnosti koje se već sprovode u oblasti racionalne upotrebe energije ali i one koje će se tek realizovati biće objedinjene i institucionalno uređene kroz kroz rad Uprave za energetsku efikasnost koja će uskoro biti formirana, a na čiju pomoć će građani i privreda moći da računaju.

-Ministarstvo je već pokrenulo program podsticaja za lokalne samouprave i tom prilikom smo za njih obezbedili 50% sredstava za mere energetske efikasnosti. Čak 67 gradova i opština se prijavilo za naš program i potom objavilo svoje javne pozive za kompanije koje bi bile angažovane za postavljanje stolarije, solarnih panela i slično. Prema našim podacima, na ovaj poziv se odazvalo čak 300 firmi. Na osnovu liste kompanija, građani će moći da odaberu jednu i regulišu probleme iz oblasti energetske efikasnosti. Pored toga, za stambene zgrade imamo u planu ugovore o javno-privatnom partnerstvu između firmi i stambenih zajednica, a razmišljamo i o uvođenju vaučera za kupovinu proizvoda sa obeležjem energetske efikasnosti koje ćemo deliti domaćinstvima – poručio je državni sekretar Zoran Lakićević.

Izvor: NALED, 20.08.2021.
Naslov: Redakcija