Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O REGULISANJU JAVNOG DUGA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE PO OSNOVU DEVIZNE ŠTEDNJE GRAĐANA: Poslednjeg dana avgusta Srbija će isplatiti drugu ratu stare devizne štednje nekadašnjim štedišama Invest banke iz bivših SFRJ republika


Poslednjeg dana avgusta Srbija će isplatiti drugu ratu stare devizne štednje nekadašnjim štedišama Invest banke iz bivših SFRJ republika, od ukupno osam polugodišnjih rata kojima se namiruje 6.400 štediša, a dug je 87,1 milion evra.

Ova tema, međutim, nije još završena. Ostalo je 90,3 miliona evra štednje iz Jugobanke u Kosovskoj Mitrovici koja nije konvertovana u obveznice.

Obaveze prema nekadašnjim štedišama u Srbiji su rešavane u skladu sa Zakonom o regulisanju javnog duga Savezne Republike Jugoslavije po osnovu devizne štednje građana ("Sl. list SRJ", br. 36/2002 i "Sl. glasnik RS", br. 80/2004 - odluka USRS, 101/2005 - dr. zakon i 108/2016). On se primenjuje od 4. jula 2002. Zbog specifičnih okolnosti na KiM, kao i nemogućnosti servisiranja štednje položene kod Jugobanke Jugbanke a. d. Kosovska Mitrovica, Vlada Srbije je donela posebnu uredbu.

- Pravo na prioritetne isplate devizne štednje, ostvarivale su devizne štediše poreski obveznici Republike Srbije - objašnjavaju u Narodnoj banci Srbije. - Servisiranje prioritetnih isplata, u skladu sa Uredbom, obavljala je Nacionalna štedionica, kasnije Eurobanka. Međutim, u postupku ocene ustavnosti i zakonitosti opštih pravnih akata, Odlukom Ustavnog suda uredba je stavljena van snage.

Tokom 2002. godine je obračunata položena štednja koja se može konvertovati u obveznice. Reč je o ukupno 296,3 miliona evra. Izdate su obveznice serije A2002 - A2016.

- Zaključno sa 15. junom 2013. preko Eurobanke izvršena je konverzija štednje u obveznice, ukupno 206 miliona evra - dodaju u NBS. - Sve su dospele za naplatu. Štediše koje su konvertovale svoju štednju, a koje nisu naplatili svoje obveznice registrovane na vlasničkim računima hartija od vrednosti, mogu ih nesmetano naplatiti preko Eurobanke.

Preostali iznos obaveze, prema štedišama Jugobanke Jugbanke a. d. Kosovska Mitrovica, ukoliko bi oni ostvarili pravo na obveznice Srbije - iznosi 90,3 miliona evra.

Izvor: Novosti, S. Bulatović, 24.08.2020.
Naslov: Redakcija