Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

EU DODELILA SRBIJI MILION EVRA ZA OTKLANJANJE POSLEDICA PANDEMIJE U TURIZMU


Projekat Evropske unije "EU zaTebe – za kulturno nasleđe i turizam" dodelio je milion evra za 120 projekata, usmerenih na otklanjanje posledica pandemije COVID-19 u sektoru turizma, saopštio je 21. avgusta EU Info centar. Dobitnici pomoći su mala i mikro preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

"EU nastavlja da pruža pomoć i sarađuje sa Srbijom u suočavanju i u otklanjanju posledica pandemije COVID-19. Sa ukupno 93 miliona evra ukupne pomoći, EU je vodeći partner i donator u Srbiji, kada je u pitanju otklanjanje posledica pandemije", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

U saopštenju se podseća da je EU u proleće obezbedila direktnu pomoć u medicinskoj i zaštitnoj opremi respiratorima, maskama i kontejnerima za trijažu, kao i hranu i higijenske pakete za ugrožene grupe, ukupne vrednosti 15 miliona evra.

Sada se, kako se navodi, prelazi na kratkoročnu i srednjoročnu pomoć u cilju ekonomskog oporavka, za koji je izdvojeno 78 miliona evra bespovratnih sredstava.

"Zahvaljujući ovom projektu EU, izdvojena sredstva će stići do najugroženijih preduzetnika u sektoru turizma kako bi se unapredila njihova turistička ponuda", rekao je Fabrici.

Najveći broj budućih korisnika bespovratne pomoći, u visini do 10.000 evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika), a podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

"Ključni cilj našeg projekta bio je da pomognemo najugroženijim akterima u oblasti turizma da pokušaju da u određenoj meri prevaziđu posledice pandemije i unaprede svoju ponudu, kako bi postali atraktivniji za posetioce", rekao je vođa projekta" EU za Tebe-za kulturno nasleđe i turizam" Aleksandar Bec.

Dodao je da je Istočna Srbija neotkriveni dragulj i da njena turistička ponuda mora biti podignuta na viši nivo, kako bi privukla što više posetilaca.

"U narednim godinama će naš projekat kroz više segmenata nastaviti da pomaže i unapređuje turistički potencijal istočne Srbije i Donjeg Podunavlja", rekao je Bec.

"EU za Tebe – za kulturno nasleđe i turizam" je projekat usmeren na razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za podsticanje ekonomskog razvoja istočne Srbije i Donjeg Podunavlja, a finansira ga EU sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka razvojna agencija GIZ.

Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma odvijaju na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara.

Izvor: Euractiv, 21.08.2020.
Naslov: Redakcija