Zastava Bosne i Hercegovine

EVROPSKA KOMISIJA USVOJILA PAKET PREDLOGA SA CILJEM POVEĆANJA TRGOVINE IZMEĐU EU I VIŠE ZEMALJA, UKLJUČUJUĆI I SRBIJU: Mehanizam - fleksibilnija "pravila o poreklu" koja omogućavaju povlašćeni tretman robe


Evropska komisija usvojila je paket predloga koji imaju za cilj povećanje trgovine između EU i susednih zemalja u Panevro-mediteranskom regionu, uključujući i Srbiju.

U Komisiji navode da će predlozi modernizovati preferencijalne trgovinske sporazume EU sa 20 trgovinskih partnera tako što će relevantna "pravila o poreklu" u tim sporazumima postati "fleksibilnija i pogodnija za poslovanje", a sve u cilju bržeg oporavka ekonomija od posledica krize Kovid-19 i promocije regionalne saradnje.

Pored Srbije, predložene izmene obuhvataju i bilateralne trgovinske sporazume EU sa Islandom, Lihtenštajnom, Norveškom, Švajcarskom, Farskim ostrvima, Turskom, Egiptom, Izraelom, Jordanom, Libanonom, Palestinom, Gruzijom, Republikom Moldavijom, Ukrajinom, Albanijom, BiH, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i tzv Kosovom.

"Pravila o poreklu" su neophodna po bilo kojem trgovinskom sporazumu, jer oni određuju koja roba može imati prednost tzv povlaštenog tretmana.

Roba sa preferencijalnim poreklom ispunjava uslove za uvoz sa nižim stopama carine ili čak nultom stopom, zavisno od preferencijalnog tarifnog tretmana, navode u Briselu.

Izvor: RTV, 24.08.2020.
Naslov: Redakcija