Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SLOVAČKA PRIPREMA IZMENE ZAKONA O RADU: Uvodi se zabrana „socijalnog dampinga“, odnosno prakse da strani radnici budu plaćeni manje od domaćih na istom radnom mestu


Slovačka se sprema da u Zakon o radu unese zabranu socijalnog dampinga, rasprostranjene prakse da preduzeća stranim radnicima koje obično "uvezu" posredničke agencije iz Ukrajine, Bugarske i Srbije plaćaju manje nego Slovacima na istom radnom mestu. Na problem socijalnog dampinga ukazuje i Češka čiji premijer kaže da zapadna peduzeća u toj zemlji radnicima daju čak i za 70% manje plate nego radnicima u matičnoj zemlji.

Zabranu socijalnog dampinga unetu direktno u Zakon o radu najavio je slovački premijer Robert Fico posle sastanka 23. avgusta s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, austrijskim kancelarom Kristijanom Kernom i češkim premijerom Bohuslavom Sobotkom u Salcburgu.

"Problem zemalja Evropske unije je pregrevanje tržišta rada. Zbog nedostatka radnika smo pod pritiskom da otvorimo slovačko tržište rada Ukrajincima, Srbima, Vijetnamcima. Ne možemo da dozvolimo da stranci rade kod nas za izrazito niže plate nego Slovaci", rekao je Fico, prenosi 24. avgusta slovački dnevnik Pravda.

Slovačka i Češka su uoči sastanka u Salcburgu odstupile od zajedničke linije Višegradske četvorke i odbile evropsku smernicu o delegiranju radnika koja bi garantovala da delegirani radnici imaju najmanje minimalnu zaradu one zemlje u kojoj obavljaju posao.

Prag i Bratislava zahtevaju da iz te smernice bude izuzet saobraćaj, a Slovačka zahteva i da se u platu uračunaju i dnevnice.

"Tokom poslednje godine smanjile su se zarade slovačkih radnika koje šalju na poslove u zemlje Evropske unije. To znači da su pre svega velika preduzeća odlučila da ne dele svoj profit s radnicima i to nas je navelo da promenimo stav", rekao je slovački ministar rada i socijalnih pitanja Jan Rihter.

Slovačka je u svoj zakon već unela da strani radnici ne smeju da rade u toj zemlji za platu manju od minimalne koja trenutno iznosi 435 evra, ali problem je što takvu platu u Slovačkoj ima više od 100.000 ljudi i to kada slovačka preduzeća ne mogu da nađu radnike za preko 14.000 radnih mesta.

Na sastanku s Makronom, Kernom i Ficom premijer Češke Bohuslav Sobotka označio je kao socijalni damping i to što francuska, nemačka ili austrijska preduzeća u Češkoj štede na radnicima i za isti rad ili proizvedenu robu plaćaju im nekada i 70% manje.

"Iza fenomena jeftine radne snage je i to što strana preduzeća štede na zaposlenima u Češkoj. Francuska i austrijska preduzeća kod nas plaćaju radnicima svega 30 ili 40% onoga što plaćaju radnicima u matičnim zemljama. Deo dividendi stranih preduzeća morao bi da ostane u Češkoj u vidu plata radnicima", kazao je Sobotka, prenose češki mediji.

Sobotka je zatražio da bogatije zapadne članice EU izvrše pritisak na svoja preduzeća da se ubrza konvergencija i smanje mogućnosti za socijalni damping.

"I dalje postoje velike razlike u životnom standardu i platama, a pošto imamo zajedničko tržište, to povremeno izaziva potrese na tržištu. Moramo da iskoristimo sve instrumente da ubrzamo konvergenciju", naveo je Sobotka.

Izvor: Vebsajt Euractiv, 24.08.2017.
Naslov: Redakcija