Zastava Bosne i Hercegovine

INSPEKTORI RADA OD OKTOBRA NA OBUCI ZA REAGOVANJE U SLUČAJEVIMA DISKRIMINACIJE I NASILJA


Početak obuke za inspektore rada za prepoznavanje i reagovanje u slučajevima diskriminacije počeće od oktobra u četiri grada u Srbiji, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

Na sastanku ministra za rad Zorana Đorđevića sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti Brankicom Janković, dogovoreno je da će se obuka sprovoditi u četiri grada u Srbiji - Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu.

Kako se navodi u saopštenju, razgovaralo se i o pripremi neophodnih programa obuke za unapređenje znanja i veština zaposlenih u centrima za socijalni rad.

Cilj programa obuke je, kažu, da stručni radnici centara što bolje odgovore na izazove koji su pred njima, posebno, ističu, kada je reč o diskriminaciji i njenom najdrastičnijem obliku, nasilju.

Povod sastanka ministra sa poverenicom za zaštitu ravnopravnosti bila je izmena i dopuna Zakona o zabrani diskriminacije kako bi se ovaj zakon uskladio sa evropskim zakonom, navode u ministarstvu.

- Donošenjem izmenama ovog zakona, koje se očekuje u novembru ove godine, značajno će biti unapređen okvir za zaštitu građana i građanki od diskriminacije - navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako objasnjavaju, jedna od tema razgovora je bila i unapređenje položaja marginalizovanih grupa, uključujući Rome i osobe sa invaliditetom, čije pritužbe, kažu, najviše pristižu Povereniku za zaštitu ravnopravnosti.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković pozdravila je formiranje novog Sektora za antidiskriminaciju i unapređenje rodne ravnopravnosti u okviru ministarstva za rad i istakla da to prestavlja sistemski pristup u rešavanju pitanja gradjana i građanki koja se odnose na diskriminaciju, navodi se u saopštenju.

Izvor: Blic, 24.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija