Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O ZAPOSLENIMA U JAVNIM SLUŽBAMA: Uvodi se obavezna provera rada zaposlenih na svakom radnom mestu


Novina u Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama je to što on uvodi obavezni konkursni postupak prilikom zapošljavanja u javnom sektoru, pri čemu će osnovno merilo biti kvalitet i kompetentnost kadrova. Ovo je poručeno u četvrtak u Novom Sadu na prvoj javnoj raspravi o Nacrtu zakona o zaposlenima u javnim službama, u okviru koje je razmatran i Nacrt izmena zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Uz obavezni konkurs prilikom zapošljavanja novina u odnosu na postojeći Zakon o radu je i to da se uvodi obavezna provera rezultata rada zaposlenih na svakom radnom mestu.

- Javne službe će morati da počnu merenje rezultata rada zaposlenih, da nađu određeni mehanizam za to, kako bi oni koji bolje i kvalitetnije rade mogli da imaju i veće zarade - istakla je Ivana Savićević, pomoćnik ministra državne uprave.

Zakon predviđa i vrednovanje radnog učinka svakog pojedinca, određenim metodama, što do sada nije bio slučaj, a što bi trebalo da doprinese boljem ukupnom radu javnih službi.

- Zaposleni u prosveti, zdravstvu, kulturi i socijalnoj zaštiti koji budu bolje obavljali svoje poslove moći će da imaju i veće plate - poručeno je u raspravi.

Nacrtom je predviđeno i uređivanje svih pitanja kada je reč ne samo o platama nego i o ostalim primanjima poput naknada zaposlenima za regres i topli obrok.

Predstavnici sindikata u javnim službama su u gotovo tročasovnoj raspravi izneli niz primedaba na ovaj nacrt zakona, među kojima i onu da država, Zakonom o radu, garantuje svim zaposlenima pravo na regres i topli obrok, a onda to uslovljava stanjem u budžetu, odnosno ako za to ima novca.

Izvor: Izvor: Novosti, 24.08.2017
Naslov: Redakcija