Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POČELO ČETVRTO VANREDNO ZASEDANJE NARODNE SKUPŠTINE REPUBLIKE SRBIJE: Jedina tačka dnevnog reda načelna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu


Vanredno zasedanje počelo je sa jednom tačkom dnevnog reda, a veći deo dana reč su imali ovlašćeni predstavnici poslaničkih grupa.

Obrazlažući poslanicima izmene zakona ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je da se tim izmenama pravi novi prelazni period u kome građani EU moraju da ispune niz uslova da bi došli u posed poljoprivrednog zemljišta u Srbiji.

"Zakonom popravljamo ono što je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju definisano, štiteći interese srpskih poljoprivrednika i oranica na Ustavom i zakonima dozvoljen način u skladu sa praksom koja važi u EU", kazao je Nedimović.

Za opoziciju izmene zakona su besmislene i predstavljaju "izdaju" srpskih nacionalnih interesa, jer omogućava prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima.

Poslanik Goran Ješićo cenio je da su izmene zakona besmislene i da će i posle usvajanja izmena zakona stranac koji osnuje preduzeće moći da kupi poljoprivredno zemljište.

Za Sandu Rašković Ivić bilo je mnogo bolje doneti zakon po kome će Srbija kada uđe u EU, i to tek posle deset godina, omogućiti strancima da kupuju zemlju.

Za vladajuću većinu izmenama zakona štite se interesi građana Srbije i ispunjavaju međunarodne obaveze države u vezi sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Poslanica Snežana Bogosavljević Bošković rekla je da se tim propisom "pozitivno odgovara" na sporazum koji je Srbija potpisala 2008. godine sa zemljama EU kao i da se njime štite nacionalni, državni interesi, a to je da poljoprivredno zemljište u najvećoj mogućoj meri ostane u vlasništvu građana Srbije.

Vanredno zasedanje skzpština je počela sa prisutnih 122 poslanika. Početku zasedanja potrebno je da prisustvuje više od polovine poslanika, ali po rečima predsednice parlamenta posle konsultacija sa stručnim službama Skupština je imala kvorum jer se ne utvrđuje dnevni red.

Narodna skupština nastavlja sa radom u petak, 25. avgusta, sa početkom u 10 časova.

Izvor: Blic, Press služba Narodne skupštine Republike Srbije, 24.08.2017.
Naslov: Redakcija