Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRAVILNIK O SADRŽAJU I NAČINU VOĐENJA EVIDENCIJE I IZDAVANJU JAVNIH ISPRAVA U OSNOVNOJ ŠKOLI: Od 1. septembra 2015. godine novine pri ocenjivanju učenika prvog razreda, opisno ocenjivanje i četvorostepena skala


Pravilnik o sadržaju i načinu vođenja evidencije i izdavanju javnih isprava u osnovnoj školi ("Sl. glasnik RS", br. 55/2006, 51/2007, 67/2008, 39/2011, 82/2012, 8/2013 i 70/2015 - dalje: Pravilnik) primenjivaće se od 1. septembra 2015. godine, izjavila jepomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za osnovno obrazovanje Željana Lukić Radojičić.

Od tog datuma, precizirala je Lukić Radojičić, će biti promenjen način evidentiranja opisnog ocenjivanja učenika prvog razreda, koji podrazumeva da se smanji administracija, ali i da roditejima bude jasnija takva ocena.

Postojaće četvorostepena skala za sve obavezne predmete u kojoj će učitelj evidentirati postignuća pomoću znaka "iks", ali da će se upisivati zaključna ocena, kao i da će se zadržati opisno ocenjivanje u smislu "mišljenja o radu i napredovanju učenika".

Prema njenim rečima, u praksi su primećene neke manjkavosti prethodnog Pravilnika.

 - Učitelji su bili nezadovoljni jer je bilo dosta administracije, a roditeljima nije bila jasna opisna ocena - navela je Lukić Radojičić.

Novina je i uvođenje jednog dnevnika za kombinovana odeljenja u seoskim sredinama.

 - Do sada su učitelji koji imaju četiri učenika u četiri odeljenja morali da nose četiri dnevnika, dok će sada nositi samo jedan - istakla je pomoćnica ministra.

Izvor: Vebsajt Blic, 24.08.2015.