Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISAN UGOVOR O PRISTUPANJU SRBIJE PROGRAMU EU ZA ZAPOŠLJAVANJE I SOCIJALNE INOVACIJE: EASI program je glavni fond Evropske unije u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je otvoren i za države kandidate za članstvo u EU


U ime Vlade Republike Srbije, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je potpisao ugovor o pristupanju Srbije Programu EU za zapošljavanje i socijalne inovacije - EaSI.

U ime Evropske komisije ugovor je potpisala evropska komesarka za zapošljavanje, socijalna pitanja i inkluziju, Marijan Tajsen.

EaSI program je glavni fond Evropske unije u oblasti rada, zapošljavanja i socijalne politike, koji je otvoren i za države kandidate za članstvo u EU.

Evropska komisija je direktno preporučila Vladi Republike Srbije pristupanje ovom programu, u okviru pregovora o pristupanju Srbije EU, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ukupan budžet Programa za period 2014-2020. godine iznosi 919,46 miliona evra.

Program EaSI sadrži komponente: Progres, EURES i Mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo, i sve tri su veoma važne za nas.

Republika Srbija ima dobre rezultate u dosadašnjem učešću u programu Progres koji podržava projekte kojima se obezbeđuje veća usklađenost i bolja primena politika zapošljavanja, socijalne zaštite i socijalnog uključivanja i uslova rada.

Komponenta EURES pruža podršku Evropskoj mreži poslova, kao internet portalu na kojem se oglašavaju radna mesta i potražnja za radnom snagom na nivou cele EU.

Pristupanjem EaSI programu Srbija dobija mogućnost da jača Nacionalnu službu za zapošljavanje u pogledu njene pripreme za učešće u Evropskoj mreži poslova.

Cilj komponente Mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo je da poveća dostupnost mikrofinansiranja osetljivim grupama i mikro-preduzećima i poveća pristup finansijskim izvorima za socijalna preduzeća.

Na taj način bi institucije i organizacije iz Srbije po prvi put dobile pristup jednom izvoru finansiranja EU namenjenom za razvoj mikrofinansiranja i socijalnog preduzetništva.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 24.08.2015.